В Гърция разбиха нова мрежа за търговия с български бебета

В Гърция беше арестувано българско семейство, направило опит да продаде детето си за 8000 евро.
Полицията има доказателства, че това не е единичен случай, а е разбита цяла нелегална мрежа за продажба на български бебета в Гърция, предаде БНР.

Задържани са седем участници в сделката. Двама от тях са български граждани - майката и бащата на новороденото. В цялата схема по продажба участват лекар, адвокат, нотариус, които вече се намират в полицейзкия арест в Трикала.

Полицаите от Отдела за борба с организираната престъпност следели българката повече от месец. След това пуснали двойка полицаи под прикритие, които се представили за бездетно семейство. Българката дори предложила да донесе три бебета, за да си изберат, което им хареса. Това убедило полицаите, че са попаднали на нелегална мрежа за продажба на новородени, която действала дълго време.

Случаят е документиран от полицаите, които са арестували българите в лекарския кабинет по време на получаване на парите.

Прокуратурата разпореди да се разследват всички случаи на арестувания нотариус и на адвоката, които са оформили документите по осиновяването.

Шефът на полицията в област Тесалия, където се намира град Трикала, направи изявление, че Отделът за борба с организираната престъпност е засилил вниманието си в цялата страна, за да се прекрати изнудването на бездетни гръцки семейства, които плащат, за да осиновят дете.

Това е поредният случай на задържани в Гърция българи. През януари петима бяха арестувани по обвинение в трафик на бебета, след като беше предотвратено нелегалното осиновяване на 10-дневно новородено за 5000 евро.

Най-много обаче нашумя случаят с 4-годишната Мария, станала известна като Русия ангел. Детето, чиито биологични родители са семейство роми от град Николаево, бе открито през октомври миналата година в катун във Фарфала, Гърция. Смята се, че момиченцето е било продадено още като бебе.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини