САЩ обяви официално, че е във война с Ислямска държава

Белият дом заяви, че САЩ са във война срещу джихадистите на "Ислямска държава" (ИД) след някои семантични колебания по въпроса след обявената в сряда от президента Обама стратегия за борба с групировката, предаде Франс прес.Държавният секретар Джон Кери, който е на обиколка в Близкия изток за сформиране на широка коалиция срещу ИД, не изглеждаше склонен да използва термина "война" за квалифициране на разширяването на американската военна операция срещу ИД в Ирак и Сирия.

Пентагонът и Белият дом обаче премахнаха всякакви съмнения как възприемат конфликта.

"САЩ са във война с ИД по същия начин, по който бяхме във война с Ал Каида и съюзниците й по света", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

"Ние сме във война с ИД както продължаваме да сме във война с Ал Каида и съюзниците й", заяви също говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби.

По-рано държавният секретар Джон Кери предпочете да използва термина "широкомащабна антитерористична операция" в интервю за Си Би Ес.

"Думата "война" е погрешна терминология и аналогия, но е факт, че сме ангажирани в значимо международно усилие за озаптяване на тероризма", каза Кери.

От миналия месец американските бойни и безпилотни самолети са нанесли над 160 удара срещу ИД в Ирак.

В същото време турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че действията на САЩ в Ирак, където джихадистите от "Ислямска държава" контролират обширни райони, са необходими, но не са достатъчни сами по себе си за постигане на политическа стабилност, предаде Ройтерс.

На въпрос от турската телевизия "Канал 24" дали сегашните действия на САЩ са достатъчни за решаване на кризата, Давутоглу заяви: "Те са необходими, но не са достатъчни за установяване на ред, за постигане на политическа стабилност."

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини