Русия ще наложи контрасанкции на САЩ

Руското министерство на външните работи заяви, че страната бързо ще предприеме ответни мерки срещу последния кръг от санкции на САЩ.
"Разбира се, нашите контрасанкции няма да се бавят", се казва в изявление, публикувано на уебсайта на ведомството, предаде БТА.

"Оценяваме въвеждането от Вашингтон на нови антируски санкции като поредната враждебна стъпка в руслото на предприетия от американската администрация конфронтационен курс", заявява руското външно министерство.

По-нататък в текста се изтъква, че "жонглирането със санкции" няма да принуди Русия да промени принципната си позиция.

"Няма да действаме в угода на геополитическите амбиции на САЩ и на намеренията на онези отвъдокеански политици, които се стремят да използват "управляемата Украйна" в интерес на сдържането на Русия", заявява руското дипломатическо ведомство.

Министерството посочва, че предстоящите контрасанкции са "принудителна мярка, но Москва оставя "отворена вратата за конструктивно и честно сътрудничество", включително и по украинската криза, ако Вашингтон е готов на това.

Днес стана ясно още, че Русия ще обжалва новите западни санкции срещу нея заради Украйна пред Световната търговска организация (СТО).

"(Последният кръг наказателни мерки) дава повод за обжалване пред СТО. И ние ще обжалваме", заяви в Брюксел руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

САЩ въведоха нови санкции срещу Русия в петък във връзка с обстановката в Украйна.

Вчера руският държавен глава Владимир Путин заяви, че санкциите никога не са давали резултатите, които очакват тези, които са ги въвели.

Той заяви още, че ще се съгласи с предложението да въведе ответни санкции единствено в случай, че това бъде от помощ за руските производители, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ако правителството стигне до извода, че такива стъпки съответстват на интересите на нашата икономика, ние ще предприемем ответни мерки. Но ако е просто за да покажем своята твърдост и да понесем щети заради това, ние няма да направим това", каза той пред репортери.

В петък влязоха в сила и новите мерки на ЕС срещу Русия заради Украйна. В списъка на ЕС са "Роснефт", "Транснефт" и "Газпромнефт", 5 банки, оръжейни фирми и още 22-ма души, за които се предполага, че имат отношение към украинската криза.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини