Днес отбелязват 70 години от битката в Новаковския балкан

Под мотото „Памет, ти си пак на изпитание“, социалистите от общинската структура на БСП отбелязват 70 години от трагичните събития в местността Сухото дере. Тогава 15 партизани загиват при сблъсък с полицията, дни преди навлизането на Съветската армия  в България и установяването на антифашистко правителство.     В трагичните дни на септември 1944 г., дни преди победата, 15 млади мъже умират за България.

Септември 1944 г. Вижда се  краят и на българския монархо-фашистки режим. В началото на септември по решение на  ръководството на партизанска дружина “Райчо Кирков” частите на дружината се съсредоточат в м.”Кацарското дере.

През нощта срещу 3 септември лагерът разположен в Геженчовския елак е плътно обкръжен с двоен обръч. В блокадата са включени седем усилени роти и два полицейски отряда, една батарея с три оръдия и взвод с две оръдия и три минохвъргачни взвода. Силите на противника са около 1 700 войници и полицаи, въоръжени с пет оръдия и шест минохвъргачки, 112 картечници, стотици автомати и пушки.

В 6 часа сутринта е дадена заповед за настъпление. Осъществен е изненадващ удар с миномети и оръдия, които стрелят с пряко мерене от съседните височини. Възможност за организация не е имало. Партизаните се пръскат на отделни групи и търсят начин за спасение. Група от 50 – 60 човека, от които само неколцина въоръжени, навлизат в местността Слънкова скеля при вливането на Сухото дере в река Мечка и попадат под жесток обстрел. Част от невъоръжените партизани се предават, а други залягат около партизанката Искра, която призовава войниците да не стрелят срещу своите братя. Стрелбата продължава. Падат покосени хора без оръжие, които се предават. Искра се изправя и с единствения пистолет в групата открива огън, но пада разкъсана от граната хвърлена от фашистки офицер

Загиват още 14 мъже. В плен падат 52-ма партизани, много са и ранените.

         Врагът ликува от победата. Но на 5 септември дружина „Райчо Кирков отвръща на удара, а 4 дни по- късно, на 9 септември 1944 г., идва и пълната победа. Девети септември е венецът на борбата за по-добър живот

70 години по – късно тези събития, трагични по своята същност, се тълкуват свободно от представители на различни идейни течения  - казва Николай Митков – председател на местната структура на БСП - Но колкото и демагогски да се представят тези исторически факти, истината  е, че това са хора, които  са отдали силите си и живота си в борбата с най- страшния бич в политическото устройство на Европа – фашизма. Не може да пропуснем, че техните прогресивни идеи са били част от духа на това време, че те са се борили за един по- добър живот. Поклон пред саможертвата им.

Предстои ни предизборна кампания. Има нещо символично, че в началото ѝ ще отбележим 70 години от победата над монархо- фашизма. Каним на 09.09.2014г от 17,30 всички наши съграждани на ежегодното поднасяне на цветя пред  падналите в борбата с фашизма на паметника в градската градина  и концерт на руския състав „Ивушка”, посветен на празника .

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Ай
    айде по-полека!
    19 -12
    12:21, 3 сеп 2014
    Чакайте малко!!!!! За загиналите може само да се съжалява и да се скърби, но защо манипулирате хората, че са загинали за България! По-скоро са загинали като съюзници на СССР точно преди налагането на болшевишката диктатура в България. Нека не забравяме, че броени дни след като тези хора са загинали, идва 9 септември и праз следващия месец без съд и присъда във всеки град от комунистите са избити много хора. В Първомай точно след 9 септември има 19 (ако се не лъжа) човека застреляни от същите тия партизани и заровени някъде из къра. Ами годините след това, през които избиха цвета на нацията, унищожиха препитанието на народа, интелигенцията ... И не говорете за фашизъм моля ви се, когато говорите за жертвоъе на комунизма - жертвите на комунизма в България не са фашисти, а антикомунисти!!
  • 2
    75
    753
    11 -5
    13:30, 3 сеп 2014
    ха ха то по тази логика и хората от съпротивата във франция и англия и другите държави от европа който са се били срещу фашистите са били болшевики
  • 3
    2х2е5за6
    9 -7
    13:54, 3 сеп 2014
    Европа ясно показа,че червени демагози като Китков не са аашето бъдеще. Помним го като "демократ" в "бензинджийските" му години, а сега ръси болшевишки лозунги.Не забравяй откъде се пръкна,кои са ти родителите и какво си бил ,преди да станеш ляв тъшак на някой дълъг депутат
    • 2x
      2x2e4
      0 0
      22:13, 5 сеп 2014
      Добре,да приемем ,че до 09.05.1945г.сте били антифашисти.След тази дата всичкия останал свят,без вас,соцлагера и вече НЕСЪЩЕСТВУВАЩИЯ ссср изведнъж от антифашисти и ваши съюзници, за вас станаха и те фащисти.Всички които не са с вас им лепвахте думата фашист и с това си легитимирахте простотиите и до ден днешен.
  • 4
    Za
    ZABOBOL
    4 -3
    14:57, 3 сеп 2014
    BOG DA PROSTI...i bez dumi,ot podobni pisaniq i razgovori za"pamet choveshka" zabat me zabolq do poluda.FASHIZMAT/a v Balgariq nikoga e nqmalo takav/=KOMUNIZMAT/a v SSSR i BALGARIQ/toi unishtoji vsichko choveshko v homo sapiens.
  • 5
    Ze
    ZERO_1409746375
    6 -3
    15:12, 3 сеп 2014
    Няма защо да се ровим назад в историята - вижте всичките маймуни по партиите, партийните централи и избирателните листи. Това са новите узурпатори на живота ни, произлезли от недрата на болшевишкото котило и поддържалата го 45 години Държавна сигурност с всичките и долни миризливи мекерета. Сега тези всичките са нанизани по партиите, дето ще ни спретнат едни нови кирливи избори. ТАКА КРЪВОЛОЧЕСТВОТО ПРОДЪЛЖАВА, А НИЕ НОРМАЛНИТЕ ХОРА СТАВАМЕ ВСЕ ПО-МАЛКО И БЕЗ СИЛИ!
  • 6
    Za
    ZABOBOL
    2 -1
    17:38, 3 сеп 2014
    Moqt Antikomunizam e po star i ot zabobola,az sam emblema, s CHERVENATA CHUMA az i dedite mi se borim ot poveche ot 100 g.t.e. ot samoto mu zlshtastno zachevane,no...poslagvai,poslagvai,shte ti olekne.
  • 7
    13
    1314
    2 -5
    17:47, 3 сеп 2014
    Не само,че бяхте комунисти,но ми бяхте и познати.
  • 8
    Za
    ZABOBOL
    2 -1
    18:21, 3 сеп 2014
    no coment!
  • 9
    Ко
    колко тъпо!
    6 -2
    20:47, 3 сеп 2014
    Очевидно лично непознатият ми 1314 не само е комунист, но е и психопат, което е същото ... Всъщност точно по този начин тази пасмина навремето създаваше компромати за хората. Тоя е от старата школа мекерета. Колко прозрачно :))))))))) И колко тъпо! Все пак жалко че тия хора са ги изтрепали в онова дере за да се случи след тях всичкото това умопомрачително падение на човешкия род не само през 45-те години комунизъм, но и през последвалия ги посттоталитарен 24 годишен период, през който така и не можахме да се освободим от комунистическите пипала. Нека не се лъжем - ЕС го гледаме през червена мъгла и всичко е още в червената паяжина, създадена преди 10-ти ноември.
  • 10
    45
    45
    4 -3
    22:18, 3 сеп 2014
    Цървени Китковисти текерлекаа на историята се върти само напреш.
  • 11
    13
    1314
    0 -8
    07:46, 4 сеп 2014
    Колко тъпо е да си толкова тъп. Виж коментара
Последни новини