Словенският Триглав посрещна първомайски туристи

Сборна група от две туристически дружества – „Траки – Първомай“ и „Руен“ - Пловдив изкачи Триглав, най-високия връх в Словения. Той е разположен  в Юлийските Алпи и макар да е по – нисък от първенците на България и Гърция се отличава с изключително трудния си терен. Връх Триглав е висок 2864 метра. Името му описва формата, която е отразена в герба на Словения. Върхът за първи път е изкачен на 26 август 1778 г. и е разположен почти в центъра на национален парк Триглав. Групата, водена от Петър Цанов от Пловдив, избра да достигане до хижа „Триглавски дом“ от изходен пункт Ковинарска коча. Пътят е с продължителност от около 6 часа. a денивелацията- около 2000 м.  Има и други маршрути с по- висока трудност. Някои от тях минават през напълно отвесни скали, на които има вклинени захвати, метални стъпки, въжета.

За да се изкачи самият връх, е необходима специфична алпийска екипировка, добра физическа подготовка и малко тренинг. Важни са концентрацията и правилната преценка на силите. Релефът е много разнообразен, а гледките са от страховити до приказно красиви. 

Групата случи на отлично време. Според хижарката на Ковинарска коча това е първото слънчево утро от 40 дни. Триглавски дом се оказа много гостоприемен, а чаят, който се предлага, там е най- ароматният според туристите от групата. В близост до хижата има катедрала. В неделя до нея се беше качил свещеник, който отслужи литургия.

Въпреки, че това е мястото с променливо време, Триглав се прояви като любезен домакин и посрещна българите с много слънце и умерен вятър. Най- силното преживяване е самото изкачване на върха. Виа ферата – желязна пътека- помага на осмелилите се да стигнат върховете Малък и Голям Триглав. Разбира се, че има и трето възвишение, но то е част от друг маршрут. 

Изкачването на Триглав е най- амбициозното мероприятие от календара на Туристическото дружество на първомайци „Траки“. За шестимата Христинка, Веско, Живко Аргирови и Теодора, Кирил и Димитър Кирякови това беше поредното предизвикателство да изкачат нетрадиционен и труден връх. След Митикас и Фенгари, преодоляването на Триглав не се оказа толкова трудно, колкото е представено в редица клипове в Интернет. Това се дължи най- вече на отличното обезопасяване. Чувството за преодоляване на страха и красотата, която превзема очите и съзнанието, са наградата за усилието да се качиш на това прекрасно място.

Словения е държава с 2000 000 жители. 800 000 от тях са членове на организираното туристическо движение. Там децата се качват до Триглав още на крехка възраст – преди да навършат 10 години, а планинският туризъм е превърнат в религия. Туризмът изобщо се е превърнал в основа на икономиката на тази млада и красива планинска страна.

Групата посети още няколко от забележителностите на Словения – езерото Блед, Постойна яма и замъкът на Еразъм Предямски. Там първомайци се снимаха пред табелата на едноименното туристическо дружество. Прекрасната разходка продължи и в Хърватска, където туристите потопиха крака в Адриатическо море на брега в Опатия и в продължения на 6 часа се наслаждаваха на забележителната система Плитвицки езера.

Пътуването на шестимата беше за тяхна сметка, а предоставените от общината средства ще бъдат използвани за друго, по- масово мероприятие на туристическо дружество „Траки – Първомай“.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини