15 °C

Словенският Триглав посрещна първомайски туристи

Сборна група от две туристически дружества – „Траки – Първомай“ и „Руен“ - Пловдив изкачи Триглав, най-високия връх в Словения. Той е разположен  в Юлийските Алпи и макар да е по – нисък от първенците на България и Гърция се отличава с изключително трудния си терен. Връх Триглав е висок 2864 метра. Името му описва формата, която е отразена в герба на Словения. Върхът за първи път е изкачен на 26 август 1778 г. и е разположен почти в центъра на национален парк Триглав. Групата, водена от Петър Цанов от Пловдив, избра да достигане до хижа „Триглавски дом“ от изходен пункт Ковинарска коча. Пътят е с продължителност от около 6 часа. a денивелацията- около 2000 м.  Има и други маршрути с по- висока трудност. Някои от тях минават през напълно отвесни скали, на които има вклинени захвати, метални стъпки, въжета.

За да се изкачи самият връх, е необходима специфична алпийска екипировка, добра физическа подготовка и малко тренинг. Важни са концентрацията и правилната преценка на силите. Релефът е много разнообразен, а гледките са от страховити до приказно красиви. 

Групата случи на отлично време. Според хижарката на Ковинарска коча това е първото слънчево утро от 40 дни. Триглавски дом се оказа много гостоприемен, а чаят, който се предлага, там е най- ароматният според туристите от групата. В близост до хижата има катедрала. В неделя до нея се беше качил свещеник, който отслужи литургия.

Въпреки, че това е мястото с променливо време, Триглав се прояви като любезен домакин и посрещна българите с много слънце и умерен вятър. Най- силното преживяване е самото изкачване на върха. Виа ферата – желязна пътека- помага на осмелилите се да стигнат върховете Малък и Голям Триглав. Разбира се, че има и трето възвишение, но то е част от друг маршрут. 

Изкачването на Триглав е най- амбициозното мероприятие от календара на Туристическото дружество на първомайци „Траки“. За шестимата Христинка, Веско, Живко Аргирови и Теодора, Кирил и Димитър Кирякови това беше поредното предизвикателство да изкачат нетрадиционен и труден връх. След Митикас и Фенгари, преодоляването на Триглав не се оказа толкова трудно, колкото е представено в редица клипове в Интернет. Това се дължи най- вече на отличното обезопасяване. Чувството за преодоляване на страха и красотата, която превзема очите и съзнанието, са наградата за усилието да се качиш на това прекрасно място.

Словения е държава с 2000 000 жители. 800 000 от тях са членове на организираното туристическо движение. Там децата се качват до Триглав още на крехка възраст – преди да навършат 10 години, а планинският туризъм е превърнат в религия. Туризмът изобщо се е превърнал в основа на икономиката на тази млада и красива планинска страна.

Групата посети още няколко от забележителностите на Словения – езерото Блед, Постойна яма и замъкът на Еразъм Предямски. Там първомайци се снимаха пред табелата на едноименното туристическо дружество. Прекрасната разходка продължи и в Хърватска, където туристите потопиха крака в Адриатическо море на брега в Опатия и в продължения на 6 часа се наслаждаваха на забележителната система Плитвицки езера.

Пътуването на шестимата беше за тяхна сметка, а предоставените от общината средства ще бъдат използвани за друго, по- масово мероприятие на туристическо дружество „Траки – Първомай“.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини