ЕК, Русия и Украйна ще обсъдят спорни търговски въпроси

 
Президентите на Русия, Украйна и председателят на Европейската комисия се договориха да обсъдят спорни въпроси от взаимен интерес.
На масата ще бъдат поставени темите, свързни с доставката на газ и търговското споразумение между ЕС и Украйна, както и усилията за стабилизиране на сигурността в Украйна, съобщи ЕК, цитирана от Ройтерс и БТА.

Очаква се руският президент Владимир Путин, украинският му колега Петро Порошенко и председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу да се срещнат и разговарят лично, каза източник от ЕК, но още не е ясно кога и къде.

Пристъпването към дискусии по спорните въпроси на равнище президенти поражда надежди за възможно разреждане на напрежението около Украйна, затънала в криза, която силно изостри отношенията между Русия и Запада, отбелязва Ройтерс.

Барозу разговаря вчера по телефона с руския президент Владимир Путин, с когото дискутираха пътищата за деескалиране на кризата в Украйна, се казва в комюникето.

"Договорено беше свикване на консултации между президентите на Русия, Украйна и председателя на ЕК по теми, свързани с изпълнението на споразумението за асоцииране на ЕС с Украйна, както и с доставката на газ, успоредно с усилията за стабилизиране на политическата ситуация и положението със сигурността. Конкретните организационни параметри на тези консултации ще бъдат обсъдени допълнително по съответните дипломатически канали", посочи ЕК.

Президентът Путин и председателят на ЕК Барозу обсъдиха по телефона актуални въпроси от отношенията между Русия и ЕС, включително в контекста на последиците от подписаното от Киев споразумение за асоцииране с ЕС, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

Путин и Барозу се разбраха да продължат контактите при лична среща, датата и мястото на която ще бъдат уговорени по дипломатически канали, се казва в прессъобщението на руското президентство.

Вчера парламентът на Украйна прие окончателно закон, който дава възможност да бъдат наложени санкции на Русия. Сред евентуалните мерки е и прекратяване на транзита на енергийни ресурси, което би засегнало редица страни от ЕС.

Съще вчера Путин заяви, че много европейски лидери искат да се сложи край на конфликта със санкциите срещу Русия заради Украйна.

"Мисля, че мнозина в Европа, включително политиците, моите колеги, искат да се излезе възможно най-скоро от една ситуация, която вреди на сътрудничеството ни", каза Путин при посещението си в Крим.

Руският президент добави, че неотдавна е разговарял с френския си колега Франсоа Оланд и му се струва, че той споделя това мнение.

ЕС ще обсъжда регионални кризи

Министрите на външните работи на страните от ЕС ще се съберат на извънредно заседание днес. На срещата ще бъдат обсъдени оръжейните доставки за Ирак на
фона на настъплението в страната на сунитските джихадисти от групировката "Ислямска държава" и кризата в Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини