Малики обяви, че се отказва от премиерския пост

Нури ал Малики, премиер на Ирак през изминалите осем години, обяви официално, че се отказва от поста в полза на своя приемник Хайдер ал Абади.
Така се слага край на политическа безизходица, хвърлила страната в несигурност, докато тя се опитва да се справи със сунитски бунт

"Обявявам пред вас днес, че оттеглям кандидатурата си в полза на своя брат Хайдер ал Абади, за да облекча развитието на политическия процес и съставянето на ново правителство", заяви Малики в телевизионно обръщение, застанал редом с Абади и други шиитски политици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Малики подчерта, че решението му се основава на желанието да пази висшите интереси на страната и добави, че той няма да бъде причина за каквито и да било кръвопролития.

"Ще продължа да браня Ирак и неговия народ", добави Малики. 

Малики беше подложен на огромен натиск да се оттегли в полза на не толкова поляризираща фигура, способна да противодейства на групировката "Ислямска държава", която създава най-голямата заплаха за сигурността на Ирак от падането на Саддам Хюсеин през 2003 г. 

Иракският президент Фуад Масум възложи в понеделник на Абади да състави следващото правителство, но досега Малики отказваше да се оттегли, заплашвайки президента със съдебни действия за нарушаване на конституцията, както той твърдеше, с назначаването на Абади.

Специалният представител на ООН в Багдад Николай Младенов определи като "историческа стъпка" за Ирак решението на досегашния иракски премиер Нури ал Малики да се оттегли, предаде Франс прес. 

"Решението на Малики да даде възможност за сформиране на ново правителство без повече бавене свидетелства за държавническа позиция и ангажимент към демократичния процес и конституцията", заяви той в комюнике. 

Това ще позволи да се извърши друга историческа стъпка: мирно предаване на управлението в страна, преживяла толкова много кланета и насилие, добави Младенов.

Западът може да въоръжи кюрдите в Ирак

Франция и САЩ вече съобщиха, че ще доставят оръжие на кюрдските сили в борбата им срещу бойците от "Ислямска държава".

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен отбеляза в интервю за в. "Билд", че ако геноцидът (срещу малцинствата в Северен Ирак) може да бъде спрян само с помощта на германско оръжие, то Германия е длъжна да окаже помощ.

Великобритания е склонна да разгледа възможността да въоръжи кюрдските сили, които се бият с джихадистите в Ирак, ако й бъде отправена молба за това, заяви говорител на канцеларията на британския премиер Дейвид Камерън.

Между 4000 и 5000 души от язидското малцинство се намират в планината Синджар в Северен Ирак, търсейки убежище от настъплението на сунитските екстремисти, съобщи Пентагонът, който изпрати на място около 20 американски "зелени барети" (специални части на армията). Около 2000 от тях живеят там и не искат да бягат, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от АФП и БТА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини