Украинските бежанци в Русия вече са почти милион

По данни на Обществената палата /ОП/ на Руската федерация в страната може би се намират около един милион бежанци от Югоизточна Украйна, заяви на пресконференция в ИТАР-ТАСС заместник-ръководителят на Координационния щаб на ОП по подпомагането на бежанците Георгий Фьодоров, предаде БГНЕС.

"Ситуацията е много плачевна. В Руската федерация в момента се намират около милион души", каза Фьодоров, подчертавайки, че обстановката е далеч по-сериозна, отколкото гласят оценките на ООН.

Членът на ОП обясни, че не всички бежанци биват веднага регистрирани във Федералната миграционна служба, а освен това някои бежанци живеят при роднини без каквато и да било регистрация.

"Затова е много трудно да се определи точния брой на бежанците", заяви той.

По данни на Обществената палата на фона на активизирането на бойните действия в Югоизточна Украйна в близките месеци в Русия може да пристигнат още между 500 000 и 1 млн. украинци.

В същото време украинските власти съобщиха, че на свой ред изпращат хуманитарен конвой в помощ на населението в бастионите на опълченците в Донецк и Луганск, докато руска автоколона с хуманитарна помощ също се придвижва към този район.

Днес от столицата Киев и градовете Днепропетровск и Харков ще тръгне автоколона с помощи за жителите на Луганск и Донецк, се казва в комюнике на президентската пресслужба. "Червеният кръст ще раздаде тази помощ на гражданското население на Донецк и Луганск", уточнява президентството.

Конвоят се състои от 15 камиона, превозващи 240 тона продукти от първа необходимост, и ще спре в контролирания от правителствените сили град Старобилск, на 97 км северно от Луганск. От там помощта ще бъде поета от Международния комитет на червения кръст. Вчера украинските власти решиха да отделят 10 милиона гривни /570 000 евро/ за покриването на хуманитарните нужди на населението в североизточната част на страната.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини