Върховната Рада прие санкциите срещу Русия

Украинският парламент прие днес законопроекта, съдържащ пакет от антируски мерки. В него е включено и спиране на транзита на енергийни ресурси.
224 украински депутати гласуваха "за", като председателят на Върховната Рада Олександър Турчинов посочи, че се приемат не санкции, а закон, на базата на който в бъдеще могат да бъдат приети съответни мерки, предадоха ИТАР-ТАСС и ДПА, цитирани от БТА. 

Съгласно проекта Съветът за сигурност и отбрана на Украйна ще има правото да блокира активи, да ограничава търговски операции, да прекратява напълно или частично транзита на ресурси, на полети и превози през украинска територия, да предотвратява износа на капитали, да преустановява изпълнението на икономически и финансови задължения, да анулира лицензи. 

Освен това се предвижда ограничаване влизането на морски съдове в териториалните води или пристанищата на Украйна, забрана на навлизането на летателни машини във въздушното пространство на Украйна, а също и забрана за кацането на територията на Украйна. 

Киев ще има правото да прекратява действието на търговски споразумения, на съвместни проекти, на програми в определени сектори на промишлеността, в частност в сферата на сигурността и отбраната. 

Преди гласуването на пакета от мерки украинският премиер Арсений Яценюк предложи да се изключи от него забраната за отказ от пощенски услуги и мерките за ограничаване на медиите и печатните издания. 

Законът влиза в сила на следващия ден след неговото обнародване. 

Самите предложения за приемане на санкции ще бъдат разглеждани от Съвета за сигурност и отбрана на Украйна по предложение на Върховната рада, президента на Украйна, министерския съвет, Националната банка на Украйна и Службата за сигурност на Украйна.

Киев прие закон, който отваря газопроводите към фирми от ЕС и САЩ 

Парламентът на Украйна одобри и закон, който позволява съоръженията за пренос на газ да бъдат отдадени под наем на съвместно предприятие с участието на фирми от ЕС или Съединените щати, съобщи БНР. 

Украйна ще държи 51 процента от дружеството, което ще управлява както тръбопроводите, така и подземните съоръжения за съхранение на газ, предаде Ройтерс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини