Путин: Русия ще направи всичко за спиране на конфликта

Владимир Путин, който е на посещение в Крим, заяви, че Русия ще направи всичко по силите си, за да се прекрати конфликта в Украйна.
На среща в Ялта с депутати от Държавната дума Путин описа ситуацията в Украйна като кървав хаос и братоубийствен конфликт, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.
Той посочи, че с всеки ден обстановката в Украйна става все по-драматична и предупреди, че в югоизточна Украйна има "мащабна хуманитарна катастрофа".

Преди 2 дни САЩ заяви, че подкрепят хуманитарната помощ на Русия при условие, че тя бъде предадена на границата на Международния Червен кръст. Украйна е готова да приеме помощта.

Путин, който е от вчера в Крим, увери, че Русия внимателно следи какво се случва в нейните съседи.

"Ще направим всичко, което зависи от нас, за да може този конфликт да се прекрати възможно най-бързо и в Украйна да не се пролива повече кръв", увери президентът, цитиран от световните агенции.

Артилерийски снаряди попаднаха за първи път тази сутрин в цели съвсем близо до центъра на Донецк - главната крепост на проруските сепаратисти в Източна Украйна, съобщи Ройтерс. Най-малко 74 души са загинали, а други 116 са ранени при сражения в украинската Донецка област в рамките на три дни, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Путин посочи, че руснаците трябва да се мобилизират за доброто на своята страна, но припомни, че те не се нуждаят от конфликт с външния свят, предаде Ройтерс.

"Ние трябва спокойно, с достойнство и ефективно да градим нашата страна. Ние трябва да се сплотим и да се мобилизираме, но не за война или за каквато и да е конфронтация, а за здрава работа в името на Русия", каза Путин.

Той обаче подчерта, че Русия не трябва да се изолира от останалата част от света, но и не трябва да позволява да се отнасят с пренебрежение към нея, посочва Франс прес.

Програмата за създаване и развитие на групи на руските въоръжени сили в Крим няма да бъде прекомерна, нито скъпа, каза още той.

По думите му няма да бъде доставяно излишното въоръжение, а програмата се вписва във всички планове за развитие на руските въоръжени сили.

Путин посочи, че Крим може да изиграе обединяваща роля за цялата страна.
Той припомни, че Кримският полуостров помни както победи, така и трагедии на братоубийствена гражданска война от началото на 20 век.

Правителството на Русия подготвя програма за допълнителна подкрепа на националния селскостопански сектор.

Коментирайки мерките, приети от Москва в отговор на западните санкции, които включват затваряне на руския пазара за западни производители на селскостопански стоки, Путин отбеляза, че така ще бъде създадена преференция за руските производители, тъй като на практика пазарът за тях е разчистен.

Президентът припомни, че руските фермери постоянно са отправяли молби да им бъде предоставена възможност за усвояване на пазара. След това е била отправена и молба за допълнителна финансова подкрепа.

Преди срещата с депутатите той разгледа и строящия се в Ялта санитарно-оздравителен комплект "Мрия" (в превод от украински мечта - бел.ред.).

Путин съобщи още, че в Крим ще бъде създаден международен детски център. Той ще се помещава в бившия пионерски лагер Артек, открит през 1924 г.

Както стана ясно правителството в Москва разработи проект за федерална програма по развитието на Крим през 2014-2017 г.
Ще има нови пътища, жилища, туристически паркове и промишлени клъстъри.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини