Първият осъден за поръчково убийство в България се изпари

Първият осъден за поръчково убийство в България – сърбинът Битики Хаки, не може да бъде открит, за да излежи присъдата си.

Хаки беше осъден на четири години и половина заради опит да убие бизнесмена Божин Божинов. Сега обаче сърбинът е изчезнал, подобно на братя Галеви.

Присъдата на Хаки е потвърдена, но още преди това той е пуснат под гаранция срещу 10 000 лв. и в момента е на свобода. Съдът трябва да го намери, за да му връчи присъдата и да го покани в затвора, пише „Биволъ”.

През май 2012 година в типичен за управлението на ГЕРБ стил МВР обяви, че е разкрило и предотвратило опит за убийство. Оказа се, че всъщност ливанският гражданин Мустафа Мохамед Исмаил, който е бил нает от Хаки за сумата от 20 хил. лева да убие Божинов, е отишъл в МВР и е разкрил „зверата”. След това Хаки е арестуван, а в него е намерена снимка на Божинов.

Според него поръчител на убийството и автор на снимката е Валери Величков, химикът от делото "Опицвет". Причината Величков да стигне до този краен ход са неуредените бизнес отношения между неговата фамилия и Божинов, които са съдружници в няколко фирми. Величков е ключов свидетел срещу бившия главен антимафиот Станимир Флоров, който е разследван за изтичане на информация по разработката „Опицвет”. Докато беше шеф на ГДБОП, Флоров имаше репутацията на близък приятел с дясната ръка на Бойко Борисов – Цветан Цветанов. Флоров се появи и като име по делата срещу Цветанов – за присвояване на 50 хил. лева от бюджета на МВР в полза на бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров и заради отказ да подпише разрешено от съда използване на СРС срещу Тодоров. По обвинението за присвояване на 50 хил. лева Цветанов беше оправдан от СГС.

Операцията в "Опицвет" се провежда на 18 декември 1997 година. След два дни наблюдение на открито при отрицателни температури, екип предвождан от Флоров атакува халета в с. Опицвет и конфискува 333.13 кг амфетамин база и два работещи реактора, заредени с 666 кг. от прекурсора бензил-метил-кетон (БМК). На място е задържан химикът Валери Величков. По-късно на 4 февруари 1998 година в Унгария е задържан човекът, който е поръчал производството - Кристиян Младенов.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини