Окончателно: Борислав Сандов осъден за обида във Фейсбук

Екоактивистът и член на "Зелените" Борислав Сандов бе окончателно осъден да заплати 5000 лева за обида към бизнесмена Лъчезар Цоцорков. Решението на съда е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Подобен казус създава опасен прецедент в българската правосъдна система, след като това е един от първите, ако не и първият случай у нас на осъден за Фейсбук статус.

Делото е породено от Фейсбук изказване на Сандов, в който активистът нарича Цоцорков "олигарх" и "отровител".

От тези думи бизнесменът се почувствал емоционално нестабилен.

Сандов бе осъден и на първа инстанция от съда в Панагюрище, където се развива бизнесът на Цоцорков.

Сагата с това дело започва с плановете за разширяване на мина на компанията "Асарел-Медет" до Панагюрище. Председател на Надзорния съвет на фирмата е Лъчезар Цоцорков.

Активисти подават жалба, според която административният орган, който трябва да направи ОВОС на проекта, определя грешно местата, на които проектът би оказал неблагоприятно въздействие.

Друг проблем е, че територията, в която "Асарел-Медет" искат да разширят площта на проекта, попада в зона от "Натура 2000".

Тези теми и проблеми били коментирани от Сандов в социалната мрежа, като той изразява възмущението си по адрес на Цоцорков, наричайки го "олигарх" и "отровител". Това довело и до делото за клевета и обида.

На втора инстанция в съда в Пазарджик Сандов е бил оправдан по делото за клевета, но е осъден за обида.

Интересното е, че Цоцорков няма Фейсбук, а за статуса на Сандов бизнесменът разбрал от своя съдружничка.

Пред OFFNews Сандов сподели, че Цоцорков не се е явявал на нито едно от делата, а впечатление му направило присъствието на мастити адвокати на второто дело, които не взели участие, а "само наблюдавали в съдебната зала".

Съдът в Панагюрище е признал Сандов за виновен не като физическо лице, а като представител на "Зелените", което е и вид политическа репресия, каза екоактивистът.

Според Сандов това е опит за отмъщение заради делата, които "Зелените" са водили срещу Цоцорков.

В помощ на Сандов е стартирала кампания, с която да събере средствата, които трябва да изплати на държавата и на Цоцорков.

Също така Сандов смята да заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

В личния си Фейсбук профил Сандов е посочил няколко начина, с които може да се помогне в събирането на средства:

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини