САЩ нанесоха още четири въздушни удара в Ирак

Военните в САЩ съобщиха, че американски безпилотни самолети са извършили още четири въздушни удара срещу ислямските джихадисти в Ирак. Мишените са били бронирани машини и камион, от които се стреляло по цивилни, предаде Асошиейтед прес. Централното командване на САЩ заяви, че три от ударите са били извършени преди обед и един в ранния следобед (източно време).

Първоначалните данни показвали, че ударите са били успешни и че мишените са унищожени. Това е третата серия от въздушни удари срещу сили на сунитската радикална групировка "Ислямска държава", след като президентът Барак Обама издаде заповедта за тях извършване в петък, посочва АП.

Американските военни пуснаха за трети път от петък вода и храна на хиляди бежанци, укриващи се в планините край северния иракски град Синджар, предаде Асошиейтед прес. Централното командване на САЩ съобщи, че пакетите с помощи са били пуснати от самолети, излетели от няколко военновъздушни бази, между които един С-17 и два товарни самолета С-130. Бойни изтребители са излетели също, за да гарантират сигурността на доставките.

Самолетите са пуснали 72 пакета помощи - 3800 галона вода (един галон е 4,5 литра) и над 16 хиляди пакета храна. По-рано американски безпилотни самолети и изтребители извършиха трета поредица от прецизни удари срещу бойци на "Ислямска държава", обстрелващи цивилни в района на Синджар.

Централното командване на САЩ съобщи, че американските военни ще продължат да работят с Държавния департамент, иракското правителство и ООН, за да определят нуждите от допълнителна хуманитарна помощ.
Синджар е обитаван от малцинството на язидите. Десетки хиляди от тях избягаха от домовете си заради
напредването на джихадистите. Прогонените хора се озовават без храна и вода в околните планински райони.

Влиятелният американски сенатор републиканец Джон Маккейн смята, че ограничената военна операция срещу групировката "Ислямска държава" в Северен Ирак, за която издаде заповед президентът Барак Обама, показва "фундаментално неразбиране на заплахата". Маккейн призова за удари срещу позиции на групировката и в Сирия, съобщи вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Маккейн, чест критик на външната политика на Обама, включително на политиката му към войните в Ирак и Афганистан, заяви, че въздушните удари не са достатъчни да се справят с растящата заплаха за САЩ от страна на "най-богатата, най-мощната терористична организация в историята".

В четвъртък Обама позволи на американските военни да доставят от въздуха хуманитарна помощ, за да се предотврати потенциалният геноцид срещу религиозната секта на язидите в Ирак, както и да се извършват прецизни удари по сунитските джихадисти, които завземат територии в Северен Ирак, за да бъдат защитени американците, работещи в страната.

"Обявената цел от президента е да се спаси животът на американски граждани, а не да бъде спряна "Ислямска държава", не да се промени бойното поле и не да бъде попречено на ИД да доставя екипировка и оръжия в Сирия за унищожаване на Сирийската свободна армия", заяви сенаторът. "Очевидно президентът на САЩ не разбира, че това не е просто заплаха за американските военни на терен или дори за Ирак и Кюрдистан. Това е заплаха за Америка", допълни той.

Маккейн се обяви за изпращане на военни инспектори в Ирак да определят потенциалните мишени за въздушни удари, както и да бъде изпратена спешно тежка военна екипировка в Ербил, столицата на иракски Кюрдистан. Според сенатора въздушните удари трябва да се разширят и до контролираните от ИД територии в Сирия, посочва "Ню Йорк таймс".

"Ислямска държава" контролира огромни части от Сирия и Северен Ирак. Тя е една от многото сили, които се бият срещу войската на сирийския президент Башар Асад, но и срещу някои от силите, борещи се срещу Асад. Според базираната във Великобритания неправителствена организация Сирийски център за наблюдение на човешките права "Ислямска държава" контролира около 35 процента от територията на Сирия, въпреки че по-голяма част от тази територия е пустиня.

По думите на Маккейн "Ислямска държава" е заличила границата между Ирак и Сирия, но въпреки това Обама "дори не споменава за Сирия", посочва "Ню Йорк таймс" и уточнява, че Маккейн е дал интервюто по телефона от Виетнам. 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини