Сблъсъци, изстрели и взривове на Майдана, горят гуми (видео)

На площад "Независимост" в Киев отекват изстрели и взривове, горят автомобилни гуми. Имало е сблъсъци, след опит на властите да разрушат барикадите.
Активисти на Майдана хвърлят бутилки и камъни по общинските служители, които се опитват да разчистят барикадите с помощта на специална техника и под охраната на въоръжена милиция, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

В пресцентъра на Майдана заявили пред агенцията, че "по този начин служители на МВР и батальона "Киев-1" с оръжие подготвят украинската столица за Деня на независимостта, който ще се чества на 24 август.

Черен дим е изпълнил целия площад и съседните улици. За последен път "майдановците" палиха гуми през февруари, припомня ИТАР-ТАСС.

Милицията иззема оръжие от жителите на палатковия лагер, които се намират там от края на ноември м.г. Общинските служби са започнали да демонтират и палатките.

Вчера съветникът на вътрешния министър на Украйна Зорян Шкиряк заяви, че площад "Независимост" в Киев се е превърнал в заплаха за жителите и гостите на украинската столица.

"За съжаление днес на Майдана са намерили убежище политически маргинали, криминални и други подобни елементи, алкохолици и наркомани. Площадът се е превърнал в клоака. Това място и намиращите се там лица са пряка заплаха за киевчани и гостите на столицата", категоричен бе той.

По думите на Шкиряк заради постоянните скандали, сбивания и побои над журналисти площадът е станал опасно за живота на гражданите място.

Украинската армия се готви да щурмува Донецк

Украинската армия се готви да щурмува Донецк и Макеевка, съобщиха от пресцентъра на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Силите на Киев струпват артилерия и жива сила и укрепват позициите си около двата града, предаде БНР.

Ситуацията в Донецк остава напрегната, жителите съобщават за артилерийски обстрел, взривове и стрелба от автоматично оръжие в много части на града.

И.д. губернаторът на Луганска област Ирина Веригина съобщи, че от началото на април в антитерористичната операция на украинската армия в областта са загинали около 1500 души.

Снощи стана ясно, че Холандия спира издирването на останки от жертви на катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна, защото е твърде опасно да се продължава. Холандският премиер Марк Рюте похвали усилията на специалистите до момента и обеща на семействата на жертвите, че издирването ще бъде възобновено в някакъв бъдещ момент.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини