”Шпигел”: България се сдоби с проевропейски кабинет

След падането на приятелски настроеното към Русия правителство, България ще бъде временно управлявана от западно ориентиран служебен кабинет, съобщи "Шпигел".
Под заглавие: "Служебен кабинет до новите избори: България се сдоби с проевропейско преходно правителство" онлайн изданието на германското списание публикува кратък материал за приоритетите и за някои от министрите в новия кабинет, предаде БТА. 

В същото време вчера служебният премиер проф. Георги Близнашки отиде при част от протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски и заедно се снимаха пред парламента, за да се сбогуват символично с него. 

Близнашки бе един от хората, които активно участваха в демонстрациите срещу подкрепения от БСП кабинет и се обяви в защита на "Ранобудните студенти", окупирали Софийския университет.

Паметната фотография стана възможна, след като в последните дни на управлението си досегашната власт премахна загражденията пред Народното събрание. 

В публикацията на "Шпигел онлайн" се отбелязва, че главна задача на кабинета ще бъде да стабилизира разклатената от кризи балканска страна и да подготви планираните за 5 октомври нови избори. 

Служебен премиер ще бъде юристът Георги Близнашки. 57-годишният служебен премиер обеща да се погрижи за "повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението". Той иска да подобри пострадалия имидж на България в Европейския съюз и НАТО, допълва германското издание.

И отбелязва, че в това ще му помага новият външен министър Даниел Митов - 36-годишен политолог. 

Финансовия ресор поема Румен Порожанов - 49-годишният бивш шеф на разплащателната агенция за европейските земеделски помощи в София ще трябва да се захване с кризата на четвъртата по големина банка в страната. Спасяването на КТБ се очаква да струва на данъкоплатците около 1 милиард евро, в добавка правителството е взело нови заеми, описва ситуацията "Шпигел онлайн".

И подчертава, че други задачи на служебния кабинет са подписването на Договора за партньорство с ЕК и подготовката за въвеждане на еврото. 

Френският вестник "Лез еко" пък отбелязва, че "България все още не вижда светлина в дъното на тунела" и допълва, че седемте милиона българи ще изберат на 5 октомври своите нови депутати, които се очаква да решат трудното уравнение на кризата, която разтърсва най-бедната страна в Европа от над 16 месеца. Консервативната партия на Бойко Борисов, ГЕРБ, се смята за фаворит на изборите, се допълва в статията.

В нея се отбелязва още кризата с КТБ, проблемите на България с корупцията и обществените протести срещу кабинета на Пламен Орешарски. Посочва се, че обявеното създаване на консултативна група от независими експерти за осигуряване на прозрачност в решенията, свързани с енергетиката, е първа стъпка за излизане на България от кризата, докато се чакат изборите през октомври.

И швейцарският вестник "Нойе цюрхер цайтунг" коментира ситуацията у нас. Според пубилкацията "по отношение на финансовата политика току-що встъпилото в длъжност правителство е с доста вързани ръце", а в понеделник вече разпуснатият парламент е отказал да вземе окончателно решение за актуализиране на бюджета.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини