Меркел и Путин се разбраха за международно разследване за самолета

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин проведоха телефонен разговор, в който се договориха за международно и независимо разследване на инцидента с малайзийския самолет в Украйна, което да се проведе под ръководството на Международната организация за гражданска авиация на ООН (ИКАО).

"Международна независима комисия под ръководството на ИКАО трябва бързо да получи достъп до мястото на инцидента, за да хвърли светлина върху обстоятелствата около катастрофата и да изнесе жертвите", се казва в изявление на германското правителство, цитирано от Ройтерс.

"Дискусията по кризата в Украйна продължава, включително в контекста на катастрофата на самолета на Малайзийските авиолинии в Донецкия регион. Двете страни отбелязаха важността на пълното и обективно разследване на всички обстоятелства, свързани с това какво точно се е случило", се казва в позиция на Кремъл, цитирана от РИА-Новости. Меркел е поздравила Русия за готовността й да изпрати свой представител, който да участва в разследването.

Германският и руският държавен ръководител са посочили необходимостта от скорошно прекратяване на враждебните действия в Югоизточна Украйна и започване на мирни преговори. Също така трябва да се възстановят консултациите на контактната група за Украйна с представители на въоръжените бунтовници - предложение, на което Киев се възпротивява, както и трябва да се завърши инициативата за изпращане на наблюдатели на ОССЕ по руско-украинската граница.

"Сега може да е последната възможност на Москва да покаже, че наистина е сериозно заинтересована от решаване на конфликта", каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пред в. "Bild am Sonntag", цитиран в предварително издание. "Сега е моментът всички да спрат и да се замислят какво може да се случи, ако не прекратим ескалацията", казва още Щайнмайер.

Полет MH17 на Малайзийските авиолинии - самолет "Боинг 777 с 293 души на борда, се разби в четвъртък вечер над Донецкия регион в размирната югоизточна част на Украйна, където от месеци проруски сепаратисти водят въоръжени действия, а украинското правителство провежда антитерористична операция срещу тях. Украйна и САЩ незабавно обвиниха бунтовниците, които по думите им са въоръжени от руската армия и разполагат с мощни ракети земя-въздух, наречени "Бук". В полза на тази версия съществува прихванат телефонен разговор и множество записи в медии и социални мрежи, чиято автентичност засега е неустановена. Руското правителство категорично отрече да въоръжава бунтовници на територията на Украйна, това твърдят и самите представители на непризнатата Донецка народна република. Те прехвърлят вината към украинската противовъздушна отбрана, а някои версии включват неуспешен удар, целящ правителствения самолет на президента Путин. Инцидентът, при който загинаха 298 души, вече се разследва на място от Украйна и от Малайзийските авиолинии с помощта на Европейската организация за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), открити са двете черни кутии на самолета.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини