Медии повдигат завесата над преговорите за постове в ЕК

Белгийската преса публикува кулоарна информация за закритите за обществеността и провалени засега преговори за разпределението на висшите постове в ЕС.
В сряда Европейският съвет не успя да постигне съгласие нито за определянето на следващия върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, нито за следващия председател на Съвета, нито за постоянен председател на еврогрупата.

В информациите е цитиран италианският премиер Матео Ренци, според когото заседанието не е било подготвено добре, предаде БТА.

Ренци предложил на председателя на Съвета Херман ван Ромпой следващия път участниците да обменят предварително няколко съобщения по телефона, за да не харчат излишен керосин за самолетите.

Събрахме се, колкото да честитим рождения ден на Ангела Меркел, обобщил италианският премиер.

Коментира се, че отлагането на решенията за 30 август отчасти се дължи на самия Ренци, който упорито е настоявал следващият върховен представител да бъде външният министър в неговото правителство Федерика Могерини.

Отчита се, че срещу нейната кандидатура има "англо-саксонска съпротива" заради липсата на достатъчно опит, както и отпор от балтийските държави заради това, че Могерини е "проруски" настроена.

Италианският държавен секретар Сандро Гоци заявил, че кандидатурата на Могерини няма да бъде оттеглена, защото тя била издигната от европейските социалисти и било редно да бъде подкрепена, след като италианската Демократическа партия е спечелила изборите в Италия и членува в ПЕС.

Както е известно, върховният представител е вторият пост в Европейската комисия след председателя, а на председателското място, с подкрепата и на социалистите, вече бе избран Жан-Клод Юнкер от Европейската народна партия.

Според политическите договорки, по-рано тази седмица се очакваше върховният представител да бъде излъчен от средите на социалистите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини