Сепаратистите са блокирали мястото на катастрофата в Украйна

Проруските сепаратисти са блокирали достъпа до мястото на катастрофата на малайзиския самолет в Източна Украйна за чуждестранни специалисти и наблюдатели, а Киев директно ги обвини, че унищожават доказателства и са преместили вече 38 от телата.

Сутринта ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко съобщи, че има договорка със сепаратистите да се създаде зона за сигурност около останките с размер 20 кв. км. Целта е да се съхрани всичко, което би могло да помогне за изясняване защо е паднал в четвъртък следобед самолетът с 298 души на борда.

Президентът Барак Обама обяви в петък, че според САЩ най-вероятната причина е зенитна ракета, изстреляна от територия, контролирана от проруските сепаратисти. В изказването си той не спомена и дума за вероятност това да е зенитен комплекс на украинската армия, но на няколко пъти обвини Москва, че въоръжава екстремистите.

По думите на Наливайченко в договорката са участвали още представители на Русия и на ОССЕ и става дума за "хуманитарна мисия" за изнасяне на телата. "Надяваме се терористите да ни оставят да работим", казва той. Но Сергей Кавтадзе, един от лидерите на сепаратистите в Донецк, заяви, че е имало разговори, но не и споразумение. "Няма зона за сигурност. Районът е до фронта. Там има сражения", казва той пред "Ройтерс".

Говорител на ОССЕ също потвърди ,че няма зона за сигурност около останките, но че това в момента "категорично е един от водещине приоритети".

Малко преди обяд украинското правителство разпространи изявление, в което обвинява сепаратистите, че с помощта на Русия опитват да унищожат доказателства. "Според наши данни терористите са пренесли 38 тела в моргата на Донецк", където се подготвя аутопсията им, се казва в текста.

Малайзиският министър на транспорта отпътува за Украйна в опит да помогне за осигуряване на достъп до мястото на трагедията, станала преди повече от 40 часа. Екипи Холандия, която изгуби 189 души в катастрофата, също са на път, както и представители на американската и европейската организации за авиационна сигурност и на компанията "Боинг".

Всички държави, както и ООН, призоваха за независимо международно разследване, а Международната организация за гражданска авиация (ICAO) предложи да събере екип от специалисти за него
Според международните правила легитимното право да води разследването е на правителството Киев, тъй като трагедита се е случила на негова територия. Реалността е, че то не контролира земите на около 40 км от границата с Русия, където падна боингът.

Но събирането на свидетелства в зона на военен конфликт е едно от най-трудните неща, коментира "Ройтерс". Най-вероятно вече е невъзможно неоспоримо да се докаже каква е причината, след като повече от денонощие на мястото се разхождат сепаратисти и местни жители, събират отломки, местят тела. Още не е ясно дали са открити черните кутии и ако са открити, в какво състояние са, къде точно се намират, опитвал ли е някой да ги отвори. Обикновено отварянето се прави от специалисти на фирмата производител, поканени от разследващата държава, за да се гарантира, че нищо от ценната информация няма да бъде изгубено.

В петък екип от 30 наблюдатели на ОССЕ опита да посети мястото, но бе прогонен с изстрели във въздуха.

Версията за зенитна ракета събуди спомените за свалянето от СССР на южнокорейски пътнически самолет с близо 300 души на борда през 1983г. Руснаците предадоха черните кутии на международни специалисти след края на студената война, т.е. 10 години по-късно.

"Ройтерс" допълва, че привържениците на тази хипотеза не бива да възлагат големи надежди на съдържанието на черните кутии. Причината е, че експлозия, причинена от удар от ракета, се регистрира като внезапно и катастрофално разпадане на всички бордови системи.

Понеже самолетът е граждански, екипажът не разполага с никакви средства да забележи задаваща се ракета, поради което и аудиозаписът на разговорите в пилотската кабина едва ли ще съдържа данни за това.Но по отломките може да има следи от експлозив след пръсването на бойната глава на ракетата. Някъде в украинската степ може да има и останки от самата ракета, но в момента откриването им изглежда невероятно. Освен това и двете страни в конфликта разполагат с едно и също съветско въоръжение, което прави задачата на следователите още по-сложна.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини