18 °C

БНТ 1 събра първомайци на кино под звездите

Пътуващото лятно кино с БНТ 1 обедини десетки почитатели на филмовото изкуство снощи на площада до Общината. Под звездите кампанията „Пътуващо кино“ ни припомни очарованието да гледаш филм заедно с много приятели

Докато работниците опъваха големия екран и подреждаха столовете за зрителите, децата разменяха книжки на Големия стол на пътуващата библиотека. Фантастика и класически приказки, бебешки залъгалки и романи като „Том Сойер“ намериха нови собственици. Някои деца като Виктория Кьосева бяха написали предварително свое послание към новия читател.

Прожекцията беше открита от Роберт Ковачев, продуцент „Вътрешни телевизионни предавания” в националната телевизия. Той заяви, че тази инициатива е най-добрата илюстрация на мисията на обществената телевизия – да бъде близо до хората, да разбира техните интереси и да им показва най-доброто от българското кино. С „добре дошли“ гостите бяха посрещнати от заместник  - кмета Юлиян Димитров.

На екранът изгря Димитър Ганев – Маляка, любимец на публиката, помнен от всеки приятел на киното надхвърлил младостта. За съжаление само за него знаем, че днес е известен софийски адвокат със солидна кантора. Другите две момчета Николай Данаилов и Огнян Желязков не отдавна не е писано в медиите. Трилогията „Деца играят вън“ ни върна 30 години назад във времето и донесе мъничко тъга за тогава когато можеше да си играеш с разсипаната сол и прахосмукачката, когато момичетата бяха „шпиони“ и към първите трепети на сърцето, тласкащи ни към странни постъпки. Спомнихме си каква е разликата между кучето и лъва – че можеш да кажеш Айлъвю, но не можеш да кажеш айкучу. Насладихме се на играта на Невена Коканова, Грета Ганчева, Петър Слабаков, Иван Андонов, Стойчо Мазгалов, Георги Русев – отишли си вече от нашия свят. Припомнихме си и  младостта на Светослав Пеев. Сценарият на Георги Данаилов поставя интересни въпроси за семейството и отношенията между хората, пречупени през погледа на няколко деца, носещи името Юли. Майсторът – режисьор Иванка Гръбчева пък ни ги поднася с много настроение и хумор, изваждайки най- доброто от актьорската игра на децата. Всичко това гарнирано с великолепната музика на Борис Карадимчев.

Едно преживяване забравено от родители и за пръв път почувствано от много деца.

Третият сезон на пътуващото лятно кино на БНТ1 е посветен на 25-годишнината от началото на прехода. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини