21 °C

БНТ 1 събра първомайци на кино под звездите

Пътуващото лятно кино с БНТ 1 обедини десетки почитатели на филмовото изкуство снощи на площада до Общината. Под звездите кампанията „Пътуващо кино“ ни припомни очарованието да гледаш филм заедно с много приятели

Докато работниците опъваха големия екран и подреждаха столовете за зрителите, децата разменяха книжки на Големия стол на пътуващата библиотека. Фантастика и класически приказки, бебешки залъгалки и романи като „Том Сойер“ намериха нови собственици. Някои деца като Виктория Кьосева бяха написали предварително свое послание към новия читател.

Прожекцията беше открита от Роберт Ковачев, продуцент „Вътрешни телевизионни предавания” в националната телевизия. Той заяви, че тази инициатива е най-добрата илюстрация на мисията на обществената телевизия – да бъде близо до хората, да разбира техните интереси и да им показва най-доброто от българското кино. С „добре дошли“ гостите бяха посрещнати от заместник  - кмета Юлиян Димитров.

На екранът изгря Димитър Ганев – Маляка, любимец на публиката, помнен от всеки приятел на киното надхвърлил младостта. За съжаление само за него знаем, че днес е известен софийски адвокат със солидна кантора. Другите две момчета Николай Данаилов и Огнян Желязков не отдавна не е писано в медиите. Трилогията „Деца играят вън“ ни върна 30 години назад във времето и донесе мъничко тъга за тогава когато можеше да си играеш с разсипаната сол и прахосмукачката, когато момичетата бяха „шпиони“ и към първите трепети на сърцето, тласкащи ни към странни постъпки. Спомнихме си каква е разликата между кучето и лъва – че можеш да кажеш Айлъвю, но не можеш да кажеш айкучу. Насладихме се на играта на Невена Коканова, Грета Ганчева, Петър Слабаков, Иван Андонов, Стойчо Мазгалов, Георги Русев – отишли си вече от нашия свят. Припомнихме си и  младостта на Светослав Пеев. Сценарият на Георги Данаилов поставя интересни въпроси за семейството и отношенията между хората, пречупени през погледа на няколко деца, носещи името Юли. Майсторът – режисьор Иванка Гръбчева пък ни ги поднася с много настроение и хумор, изваждайки най- доброто от актьорската игра на децата. Всичко това гарнирано с великолепната музика на Борис Карадимчев.

Едно преживяване забравено от родители и за пръв път почувствано от много деца.

Третият сезон на пътуващото лятно кино на БНТ1 е посветен на 25-годишнината от началото на прехода. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини