Полският посланик Лешек Хенсел e впечатлен от условията за бизнес в Първомай

Полският посланик в България посети Първомай и се запозна с възможностите за бизнес в региона. Н.пр. Лешек Хенсел бе специален гост на кмета на Първомай Ангел Папазов. На срещата полският посланик благодари за поканата и изрази надеждата, че визитата му ще доведе до подобряване на икономическите контакти между двете страни. Кметът Ангел Папазов представи дейността на няколко фирми от региона, които успешно търгуват с Полша и запозна госта с производството на няколко фирми, които търсят нови пазари – между тях фермата за пъдпъдъчи яйца, „Загрей“, ББП и др.

Полският посланик и кметът на Първомай посетиха фабриката за тютюн „Първомай БТ” АД, където се срещна с мениджъра й Красимира Недева. Двамата обсъдиха Директива 2014/40/ЕС за ограничаване на количеството на произвеждания тютюн. Българските тютюнопроизводители, както и полските не подкрепят изискванията на Директивата за намаляване на производството на ориенталски и бърлей тютюн, както и на добавките в цигарите. Възможността за обжалване на Директивата е 23 юли. „Ограничаването на продукцията ще повлияе върху намаляване на количествата за закупуване. В Полша се намират 6 от 31 компании в Европа за производство на цигари, а това е лош сигнал за бизнеса”, коментира Лешек Хенсел.

От своя страна Красимира Недева увери гостите, че фабриката „Първомай БТ” АД е една от водещите в региона и, че е единствената фирма, която изкупува големи количества тютюн. Тя изнася за Полша бленд (тютюн на листа) и стрипс (почистени листа). „Само за 2012 г.фабриката е изнесла продукция за близо 3 милиона евро, като тенденцията за нарастване на износа се запазва и през последните 2 години”, каза Недева. Тя подчерта, че „тютюнът, който се произвежда в България е близък до органолептичните качества на този, който се е произвеждал в Полша”. Недева изрази надеждата, че чрез съдействието на полския посланик ще имат възможността да осъществят директни контакти с производители на цигари.

По-късно кметът на Първомай запозна високопоставения гост с производството на винарска изба „Загрей”, която вече 10 години произвежда характерни за региона вина и налага продукцията си не само в страната, но и в чужбина. Тя е единствената в България, която предлага вино от сушено грозде „Виница”. Неговите качества вече са оценени от любителите на дионисиевата напитка. Запазена марка на избата е и белият мавруд.

Посланикът се срещна и с Георги Богданов. Почти невероятно, но се оказа факт, че съпругата на г-н Хенсел е заинтересована от фабрика ББП, заради произвежданите и , харесани от нея храни. С Богданов е било уговорено посещение в Полша, където да му се даде възможност да презентира своите продукти..

По-късно полският посланик Лешек Хенсел и Ангел Папазов връчиха наградите на победителите в VIII Международен турнир по бадминтон за деца до 13 години. 

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини