Повдигнаха обвинения на двама, всявали паника за банките

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу двама мъже за подаване на невярна информация за български банки.
Производствата са срещу Кирил Джабаров (роден през 1985 г. в София) и Робърт Димитров (роден през 1974 г. в Чехословакия, български гражданин), става ясно от съобщение на прокуратурата.

Двамата са привлечени към наказателна отговорност за престъпление по чл. 326, ал.1; чл. 20, ал. 2 от НК - предаване на неверни данни за тревога. Предвижданото наказание е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба.

На двамата е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 3000 лева.

По наказателното дело са разпитани 19 свидетели, извършени са претърсвания и са иззети 30 компютърни конфигурации и документация, съобщиха от районната прокуратура.

Предстои да се установят и разпитат още свидетели и да се изготви техническа експертиза на иззетите компютри с цел документиране на цялостната престъпна дейност на двамата обвиняеми.

ДАНС задържа при спецакция заради атаките срещу банките общо седем души.

Вчера съдът освободи от ареста Венцислав Ангелов - Чикагото, арестуван в Русе по подозрение за действия, насочени срещу стабилността на банковата система.
На Ангелов не бяха повдигнати обвинения, а бе издаден предупредителен протокол. Той обясни, че спецполицаите не са имали заповед за задържане.

Разпространителите на информация за банка или финансова институция, която може да доведе до паника сред населението, да се наказват със затвор между две и пет години, предложи днес Българската народна банка.
БНБ е изпратила предложение за допълнение в Наказателния кодекс до председателя Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев.

Вчера след среща с лидерите на партиите, президентът Росен Плевнелиев обяви, че банките ще работят нормално, а валутният борд е непоклатим.
Той успокои, че парите на гражданите и фирмите са гарантирани и държавата ще защити всяка банка.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини