Съдби на кръстопът: Хасковски ученик залюби майката на приятеля си

Координаторът на проекта Илиана Тотева

17-годишен младеж залюби майката на най-добрия си приятел. Връзката между ученика от Хасково и 40-годишната жена съвсем не е била мимолетна, а доста стабилна и продължила около 2-3 години. Според запознати майката изглеждала доста добре и дори приличала на ученичка. Тя била разделена със съпруга си. Гаджето й се възползвало от моментите, в които синът й не бил в жилището им, тъй като контактите им били съвсем дискретни. Младежът се притеснявал от връзката с два пъти по-възрастната от него жена, тъй като си мислел, че ако приятелят му разбере, отношенията между тях ще се променят.

Сюжетът изобщо не е измислица, а е реален. Дори е достоен за документалното риалити „Съдби на кръстопът“, както и за любовен роман. Историята е споделена от самият младеж, който участва в проект „Толерантност и равнопоставеност“, който се изпълнява от сдружение „Шанс и закрила“. Младежът разказал за неволите си в една от беседите в присъствието на учител-специалист и младеж-ментор, които са минали обучение. Те посъветвали ученика да прекрати връзката, тъй като според тях тя не е здравословна, разказа една от менторките - 11-класничката Пламена Георгиева от ПМГ в Хасково.

До момента по проекта са обхванати общо 86 ученици от Математическата гимназия в областния град, ученическите общежития, домове за деца, СОУ „Васил Левски“ и Гимназия „Христо Ботев“ в Свиленград. Те са на възраст от 15 до 19 години, обясни координаторът на проекта Илиана Тотева.

Друга ученичка пък споделила, че била пред дилема и потърсила съвет, за да избере един от двамата си ухажори. Освен въпросните затруднения, участващите в проекта младежи се интересували и от това „Какво е любов“, „Към какво се стремят момчетата“, „Как да задържим до себе си човека, когото обичаме“, „Полезна ли е ревността за връзката или не“, „Пречи ли разстоянието на връзката“ и други.

Целта на проекта е младежите да се научат да общуват толерантно, без насилие и да си оказват подкрепа. Създадена е и страница във Фейсбук, където младежите могат да дискутират теми, засягащи междуполовото общуване.

Проектът се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Стойността му е 33 366 евро. Той стартира през февруари тази година и ще приключи през април 2015 г. До тогава ще бъде издадено ръководство за обучение на младежи за превенция на насилие, основано на пола. При заключителната част ще бъде отчетено и качеството на проекта.

Анета Кутелова

Ръководителят на проекта Малина Славова
11-класничката Пламена Георгиева е младеж-ментор

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини