17 °C

Многодетната майка Наталия Георгиева: Възпитавайте децата си в любов, труд и уважение към ближния

Денят на християнското семейство е повод да срещнем читателите на Parvoami.NET с едно многодетно семейство. Наталия и Иван Георгиеви са пример за това как се справят двама млади родители с предизвикателството в днешно време да отглеждат четирите си деца. За смелостта да имаш много деца, за ценностите, възпитанието и ролята на родителите разговаряме с Наталия.

Т.К.: Как се решихте да имате 4 деца?

Н.Г.: Хубавите неща не стават с планиране. Когато завърших средното си образование си казах, че вече съм готова да стана майка, защото с бащата на децата ми имахме сериозна връзка от три години. Говорили сме, че искаме поне три деца, тъй като той има брат и сестра и винаги по празници е било много весело, когато сме всички заедно. И така след година вече имахме две близначки, след още три години едно момче и след още седем отново момиче. Ако искаш да си многодетен родител е нужно да не си егоист, да си отдаден на семействoто си и да направиш всичко възможно чедата ти да растат в любов и спокойствие.

Т.К.: В какви ценности си ги възпитала?

Н.Г.: Да бъдат добри, да се обичат, да ценят всичко каквото имат,  да уважават родителите си, учителите, възрастните хора. Важно още e да са трудолюбиви и да благодарят всеки ден на Бог, защото без вяра във Всевишния сме за никъде. Когато родителите живеят в мир и хармония, когато се обичат и уважават, тогава те пренасят тази любов и към децата си. Добри родители е равно на добри деца.

Т.К.: Намесвала ли си се в решенията на децата си? Мислиш ли, че родителите трябва да решават вместо тях?

Н.Г.: Родителят винаги иска най-доброто за децата си, но това не означава, че трябва да решават вместо тях. Когато бях в шести клас моята майка ме записа на уроци по английски език, ходих в почивните дни с голямо нежелание, изкарах две нива и се отказах. Много се гневих на майка ми, че ме записа на този курс, но след време тези уроци ми донесоха само шестици. Тогава осъзнах, че нейното решение е било правилно. Сега и аз съм родител, опитвам се да ги насочвам към спорт, изкуства, но не искам да бъде насила, както се казва в една стара поговорка:,,На сила хубост не става”, така мисля и аз.

Т.К.: Каква е отговорността на бащата в едно семейство?

Н.Г.: Отговорността на бащата е равна на отговорността на майката, двете роли са взаимнодопълващи в отглеждането на техните деца. Бащата е стълб, крепител и пазител на семейното огнище.

Бащите учат децата си на най-различни умения, които майката не би могла да им предаде. Бащата е този, който учи сина си да бъде мъж и да умее всичко, което се очаква от един мъж. Той е този, който пази дъщерите си и ги учи да бъдат добри и самостоятелни. Аз се възхищавам всеки ден на моя съпруг, защото е огромен авторитет за моите деца, а и за мен.

Т.К.: Децата как участват в семейния живот?

Н.Г.: Това е много важен въпрос, всеки родител трябва да възпитава децата на труд и дисциплина. В нашия дом всеки има задължения- оправяне на леглата, сгъване и простиране на дрехи, забърсване на праха, сервиране и отсервиране, подреждане на играчки и понякога работа по двора. Много хора са ми казвали, че са добре възпитани, но това се дължи на сериозна дисциплина и психическа издръжливост от страна родителя.

Т.К.: Какъв съвет би дала на родителите?

Н.Г.:  Много е важно отношението на двамата родители един към друг, това оказва решаваща роля във възпитанието и изграждането характера на подрастващия. Друг съвет, който бих препоръчала е да възпитават децата си на любов, труд и уважение към ближния.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Же
  Жена
  15 0
  09:22, 21 ное 2019
  Живи и здрави бъдете!
 • 2
  Пи
  питагор
  12 -3
  10:02, 21 ное 2019
  Ей такива хора трябват обаче тя са бели демографски лястовици в пърумай заубиколени ут много черни лястувици с техните постижения та и повече.

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини