1 °C

Многодетната майка Наталия Георгиева: Възпитавайте децата си в любов, труд и уважение към ближния

Денят на християнското семейство е повод да срещнем читателите на Parvoami.NET с едно многодетно семейство. Наталия и Иван Георгиеви са пример за това как се справят двама млади родители с предизвикателството в днешно време да отглеждат четирите си деца. За смелостта да имаш много деца, за ценностите, възпитанието и ролята на родителите разговаряме с Наталия.

Т.К.: Как се решихте да имате 4 деца?

Н.Г.: Хубавите неща не стават с планиране. Когато завърших средното си образование си казах, че вече съм готова да стана майка, защото с бащата на децата ми имахме сериозна връзка от три години. Говорили сме, че искаме поне три деца, тъй като той има брат и сестра и винаги по празници е било много весело, когато сме всички заедно. И така след година вече имахме две близначки, след още три години едно момче и след още седем отново момиче. Ако искаш да си многодетен родител е нужно да не си егоист, да си отдаден на семействoто си и да направиш всичко възможно чедата ти да растат в любов и спокойствие.

Т.К.: В какви ценности си ги възпитала?

Н.Г.: Да бъдат добри, да се обичат, да ценят всичко каквото имат,  да уважават родителите си, учителите, възрастните хора. Важно още e да са трудолюбиви и да благодарят всеки ден на Бог, защото без вяра във Всевишния сме за никъде. Когато родителите живеят в мир и хармония, когато се обичат и уважават, тогава те пренасят тази любов и към децата си. Добри родители е равно на добри деца.

Т.К.: Намесвала ли си се в решенията на децата си? Мислиш ли, че родителите трябва да решават вместо тях?

Н.Г.: Родителят винаги иска най-доброто за децата си, но това не означава, че трябва да решават вместо тях. Когато бях в шести клас моята майка ме записа на уроци по английски език, ходих в почивните дни с голямо нежелание, изкарах две нива и се отказах. Много се гневих на майка ми, че ме записа на този курс, но след време тези уроци ми донесоха само шестици. Тогава осъзнах, че нейното решение е било правилно. Сега и аз съм родител, опитвам се да ги насочвам към спорт, изкуства, но не искам да бъде насила, както се казва в една стара поговорка:,,На сила хубост не става”, така мисля и аз.

Т.К.: Каква е отговорността на бащата в едно семейство?

Н.Г.: Отговорността на бащата е равна на отговорността на майката, двете роли са взаимнодопълващи в отглеждането на техните деца. Бащата е стълб, крепител и пазител на семейното огнище.

Бащите учат децата си на най-различни умения, които майката не би могла да им предаде. Бащата е този, който учи сина си да бъде мъж и да умее всичко, което се очаква от един мъж. Той е този, който пази дъщерите си и ги учи да бъдат добри и самостоятелни. Аз се възхищавам всеки ден на моя съпруг, защото е огромен авторитет за моите деца, а и за мен.

Т.К.: Децата как участват в семейния живот?

Н.Г.: Това е много важен въпрос, всеки родител трябва да възпитава децата на труд и дисциплина. В нашия дом всеки има задължения- оправяне на леглата, сгъване и простиране на дрехи, забърсване на праха, сервиране и отсервиране, подреждане на играчки и понякога работа по двора. Много хора са ми казвали, че са добре възпитани, но това се дължи на сериозна дисциплина и психическа издръжливост от страна родителя.

Т.К.: Какъв съвет би дала на родителите?

Н.Г.:  Много е важно отношението на двамата родители един към друг, това оказва решаваща роля във възпитанието и изграждането характера на подрастващия. Друг съвет, който бих препоръчала е да възпитават децата си на любов, труд и уважение към ближния.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Же
  Жена
  15 0
  09:22, 21 ное 2019
  Живи и здрави бъдете!
 • 2
  Пи
  питагор
  12 -3
  10:02, 21 ное 2019
  Ей такива хора трябват обаче тя са бели демографски лястовици в пърумай заубиколени ут много черни лястувици с техните постижения та и повече.

Хороскоп за 26.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
26 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
26 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
26 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
26 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
26 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
26 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
26 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
26 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
26 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
26 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
26 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
26 яну 2020
Последни новини