4 °C

Многодетната майка Наталия Георгиева: Възпитавайте децата си в любов, труд и уважение към ближния

Денят на християнското семейство е повод да срещнем читателите на Parvoami.NET с едно многодетно семейство. Наталия и Иван Георгиеви са пример за това как се справят двама млади родители с предизвикателството в днешно време да отглеждат четирите си деца. За смелостта да имаш много деца, за ценностите, възпитанието и ролята на родителите разговаряме с Наталия.

Т.К.: Как се решихте да имате 4 деца?

Н.Г.: Хубавите неща не стават с планиране. Когато завърших средното си образование си казах, че вече съм готова да стана майка, защото с бащата на децата ми имахме сериозна връзка от три години. Говорили сме, че искаме поне три деца, тъй като той има брат и сестра и винаги по празници е било много весело, когато сме всички заедно. И така след година вече имахме две близначки, след още три години едно момче и след още седем отново момиче. Ако искаш да си многодетен родител е нужно да не си егоист, да си отдаден на семействoто си и да направиш всичко възможно чедата ти да растат в любов и спокойствие.

Т.К.: В какви ценности си ги възпитала?

Н.Г.: Да бъдат добри, да се обичат, да ценят всичко каквото имат,  да уважават родителите си, учителите, възрастните хора. Важно още e да са трудолюбиви и да благодарят всеки ден на Бог, защото без вяра във Всевишния сме за никъде. Когато родителите живеят в мир и хармония, когато се обичат и уважават, тогава те пренасят тази любов и към децата си. Добри родители е равно на добри деца.

Т.К.: Намесвала ли си се в решенията на децата си? Мислиш ли, че родителите трябва да решават вместо тях?

Н.Г.: Родителят винаги иска най-доброто за децата си, но това не означава, че трябва да решават вместо тях. Когато бях в шести клас моята майка ме записа на уроци по английски език, ходих в почивните дни с голямо нежелание, изкарах две нива и се отказах. Много се гневих на майка ми, че ме записа на този курс, но след време тези уроци ми донесоха само шестици. Тогава осъзнах, че нейното решение е било правилно. Сега и аз съм родител, опитвам се да ги насочвам към спорт, изкуства, но не искам да бъде насила, както се казва в една стара поговорка:,,На сила хубост не става”, така мисля и аз.

Т.К.: Каква е отговорността на бащата в едно семейство?

Н.Г.: Отговорността на бащата е равна на отговорността на майката, двете роли са взаимнодопълващи в отглеждането на техните деца. Бащата е стълб, крепител и пазител на семейното огнище.

Бащите учат децата си на най-различни умения, които майката не би могла да им предаде. Бащата е този, който учи сина си да бъде мъж и да умее всичко, което се очаква от един мъж. Той е този, който пази дъщерите си и ги учи да бъдат добри и самостоятелни. Аз се възхищавам всеки ден на моя съпруг, защото е огромен авторитет за моите деца, а и за мен.

Т.К.: Децата как участват в семейния живот?

Н.Г.: Това е много важен въпрос, всеки родител трябва да възпитава децата на труд и дисциплина. В нашия дом всеки има задължения- оправяне на леглата, сгъване и простиране на дрехи, забърсване на праха, сервиране и отсервиране, подреждане на играчки и понякога работа по двора. Много хора са ми казвали, че са добре възпитани, но това се дължи на сериозна дисциплина и психическа издръжливост от страна родителя.

Т.К.: Какъв съвет би дала на родителите?

Н.Г.:  Много е важно отношението на двамата родители един към друг, това оказва решаваща роля във възпитанието и изграждането характера на подрастващия. Друг съвет, който бих препоръчала е да възпитават децата си на любов, труд и уважение към ближния.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Же
  Жена
  15 0
  09:22, 21 ное 2019
  Живи и здрави бъдете!
 • 2
  Пи
  питагор
  12 -3
  10:02, 21 ное 2019
  Ей такива хора трябват обаче тя са бели демографски лястовици в пърумай заубиколени ут много черни лястувици с техните постижения та и повече.

Хороскоп за 11.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
11 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
11 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
11 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
11 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
11 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
11 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
11 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
11 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
11 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
11 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
11 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
11 дек 2019
Последни новини