Русия спира доставките на газ за Украйна

Тристранните газови преговори в Киев приключиха с неуспех. Русия чака плащане на почти $2 млрд. , в противен случай може да спре доставките за Украйна.
В преговорите участваха еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, председателят на "Газпром" Алексей Милер и украинският премиер Арсений Яценюк.

Русия ще въведе система за авансово плащане за Украйна, ако не получи до 9 часа българско време днес (6 ч. по Гринуич) от Киев 1,95 милиарда долара - част от задълженията си към "Газпром", съобщи говорителят на компанията Сергей Куприянов. Това означава, че може да се стигне до прекъсване на доставките.

Прекъсването на доставките може да наруши потока на газа до останалата част от Европа, подчертава Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия обаче заявява, че вече три пъти и е отлагала въвеждането на системата за авансово плащане и повече не е склонна да изчаква.

Милер заяви по-рано, че предложената от Русия цена от 385 долара за хиляда кубични метра е обективна и се подкрепя от Еврокомисията и съответства на препоръките на Международния валутен фонд за Украйна.

Украйна ще плати дълга за руския газ, след като бъде определена цената на газа, каза преди дни украинският енергиен министър Юрий Продан.

„Нафтогаз Украйна” потвърди готовността си да се обърне към арбитражния съд в Стокхолм с искане да бъдат преразгледани газовите контракти с Русия.

ЕК предложи план за изход от кризата

ЕК предлага на Русия и Украйна да се съгласят в понеделник украинската страна да погаси половината от двумилиардния си дълг, а останалата част да бъде изплатена на шест вноски до края на годината. При това доставките на руския газ не трябва да бъдат прекратявани, а плащанията за тях трябва да се осъществяват своевременно в съответствие с действащия договор.

Предложението на ЕК включва понижаване на цената за газ за летния период – 300 долара за 1000 куб.м и 385 долара за зимния период.

Йотингер съобщи, че Украйна вече се е съгласила на тази цена, а „руските партньори все още не”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини