Въоръжени бойци публикуваха снимки на масово убийство в Ирак

Въоръжената ислямска групировка, която завзе голяма част от Северен Ирак, публикува снимки как бойците й застрелват десетки пленени иракски войници.
На снимките, които са от сайт на сунитските джихадисти, се виждат бойци от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), които свалят пленниците от камиони, след което ги карат да легнат по лице в плитък ров със завързани ръце.

На изображенията пленниците са застреляни, дрехите им са напоени с кръв. Според надписите убийствата са отмъщение за смъртта на командир от ИДИЛ.

ИДИЛ съобщи, че е екзекутирал 1700 заловени шиити, членове на иракските военновъздушни сили, в северния град Тикрит.

Висшият иракски военен говорител генерал-лейтенант Касим ал Мусауи потвърди автентичността на снимките и заяви, че знае за случаи на масови убийства на пленени иракски войници, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

През последните дни екстремистите от ИДИЛ пометоха градовете в долината на р. Тигър северно от Багдад, но изглежда спряха напредъка си пред столицата, докато затягат контрола си над Северен Ирак.

САЩ се подготвят за започване на преки преговори с Иран за проблемите на сигурността в Ирак и за намиране на начин да спрат настъплението на сунитски екстремисти.

Губернаторът на Мосул в изгнание Атила ан Нуджейфи предложи в интервю за в."Хюриет" САЩ и Турция да нанесат въздушни удари по джихадистите, превзели неговия град, съобщи Франс прес.

Въздушни удари могат да бъдат нанесени срещу базите на бойците на ИДИЛ не в градовете, а в ненаселените зони, казва Атила ан Нуджейфи, който се намира в изгнание в Ербил, в Иракски Кюрдистан.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини