ДПС се обяви за предсрочни избори още тази година

Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета "Орешарски". ДПС предпочита изборите да са до края на годината, обяви Лютви Местан.
На специална пресконференция лидерът на ДПС заяви, че е със съзнанието, че поема риск с това, което ще каже.

Той призна, че идеята за пълен мандат не е път към стабилност, затова са възможни три други варианта:

"Първи - хоризонт до октомври 2015 - избори 2 в 1 - местни и парламентарни, втори - избори догодина по това време, и трети - избори до края на годината - това ще рече мандат от още 4 месеца, оставка на кабинета най-късно през октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори последната неделя на ноември или първата на декември".

Двете възможни дати са 30 ноември и 7 декември.

Местан помоли да бъде чут внимателно и подчерта, че предпочитанията на ДПС са към третия вариант - избори до края на годината. Надявам се, че това звучи достатъчно ясно и това е моят отговор на твърденията, че позицията на ДПС не е била ясна, добави лидерът на партията.

Той направи уговорка, че не налагат на никого тази позиция и ако някой има по-добра идея, са отворени за диалог. По думите му сега е време всеки да поеме своята политическа отговорност и доблестно да заяви виждането си. Лидерът на ДПС изтъкна, че вариантът за избори наесен има сериозен минус - защото по Конституция бюджетът трябва да бъде внесен най-късно до края на октомври и да бъде приет до края на годината.

"При този вариант това няма как да се случи, това е тежък риск. Искам обаче да кажа, че дори изборите да са незабавни, тоест кабинетът да подаде оставка още утре, проблемът с бюджета остава същият", добави Местан.

Той се консултирал с финансисти и смята, че проблемът не е неразрешим, защото действа разпоредба в закона, според която до приемането на новия бюджет страната ще си позволи 1/12 разходи от бюджета за 2014 г. Затова плюсовете на варианта за избори до края на годината били повече - най-вече стабилно и ефективно управление.

Местан е категоричен, че идеята за избори наесен не трябва да се тълкува като оценка за лошо управление на страната. Напротив - той бил впечатлен от зрелостта и отговорността на Пламен Орешарски, уточнявайки, че преди пресконференцията е разговарял с него.

ДПС не сваляло и доверието си от партньора си БСП.

За емитирането на нов външен дълг, каквото кабинетът смята да направи, той попита журналистите - има ли година, в която това не се е случвало. По-думите му това не е нищо извънредно.

За "Южен поток" обаче Местан не подкрепи управляващите в твърдата им позиция, като заяви, че изграждането му не трябва да се прави "въпреки Брюксел".

По повод коментара на Иван Костов, че в следващия парламент "везната" ще бъде не ДПС, а "България без цензура", Местан заяви, че върху бившия лидер на ДСБ тегнат "тежки ДПС-комплекси" и това било сценарий, а не анализ.

"ДПС не иска да бъде завлечено в канала", коментира изявлението на Местан за предсрочни избори Бойко Борисов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини