Омбудсманът на онеправданите

Хакиф Емин

Той е роден да бъде обществен защитник. Смел е. Неподкупен е. Държи на думата си. Въпреки,че от пет години изпълнява функцията на обществен посредник никога не е късал връзката си с хората. Не е забравил село Кобиляне и рудника от където е тръгнал. Миньорското му минало го е възпитало да поема отговорности и да пази хората,които са му се доверили.Двете десетилетия като общински съветник са го посветили в тайните на коридорите на властта.

Това е обмудсманът на община Кърджали Хакиф Емин. Той е единствения етнически турчин в страната, който е избран за обществен посредник. При това с пълно единодушие от Общинския съвет на Кърджали.

Кълне се в Конституцията. И неотменно я спазва. Не дели хората нито по етнос нито по религия. Постът му е стратегически за община, където има наслоения от близкото минало и т.нар.Възродителен процес.

Хората го търсят за различни болежки. Едни искат да се застъпи пред мобилните оператори за надписани сметки, други се жалват от недобро обслужване от институциите, трети сигнализират за неправомерно уволнение. Той посредничи между хората и властта. Отстоява правата им. Смятат го за една от най-популярните фигури в Кърджалийско. Отдавна при него идват за съдействие хора извън общината. Чували са, че думата му тежи. Така,че му се налага да се застъпва и пред кметовете на останалите шест общини в областта.

Смятат го за един от най успешните омбудсмани в страната. Затова е член на ръководството на Сдружението на обществените посредници. Бе номиниран за председател, но си направи отвод.

Общественият посредник на община Кърджали Хакиф Емин е избран с решение на местния парламент в Кърджали от 24 септември 2008 г. Той е един от 24 омбудсмани в страната, работещи в общини. Показателно е че само една десета от общините в България имат обществени посредници.

Инситуцията омбудсман има шведски корени. Създадена е в услуга на гражданите. С идеята да бъдат отстоявани техните права пред институциите.

В началото на своя мандат Хакиф Емин се ръководи от шведския първообраз на омбудсмана.Той е човекът положил основите на институцията в Кърджали. Работи преди всичко за подобряване на административното обслужване на гражданите и в защита на техните права.

Създаването на институцията е белег на формиращото се гражданско общество. Всички бяхме свидетели на мъчителните процеси на прехода в община, белязана от тежкото наследство на т..нар.Възродителен процес. Трябваше да създаваме дух на толерантност, заявява Хакиф Емин. Той припомня,че според социологическо проучване 86% от кърджалийци са очаквали при създаването на институцията тя да брани техните права. Една от задачите ни е да бъдем стабилизиращ фактор на обществото, казва още омбудсманът на Кърджали. Той се стреми неговата институция да работи прозрачно и действията й да бъдат достъпни за медиите. Същата прозрачност изисква от общинската администрация, която по закон наблюдава неотлъчно.

От избирането си до днес Хакиф Емин е приел, изслушал и придвижил жалбите на над 2000 души. Приема както писмени, така и устни сигнали. Срокът за решаването на прошенията е 1 месец. Когато случаят излиза от неговата компетенция препраща сигналите на националния омбудсман Константин Пенчев или на европейският омбудсман в Брюксел.

Основното ми желание е да постигна разбирателство между спорещите страни-гражданин и администрация. Успея ли това носи удовлетворение, споделя още Хакиф Емин.

Един от най-тежките проблеми, с които се ангажира са жалбите на гражданите срещу антените на мобилните оператори. Постъпва подписка от 570 души. Оказва се че от 14 антени монтирани в града само половината имат изрядна документация. Намесата му кара фирмите да се съобразят и обезопасят съоръженията.

Благодарение на общата му инициатива с колегите обществени посредници, законодателят прие промени в нормативната уредба и така срочен договор с мобилен оператор може да бъде продължен само с писмено съгласие на абоната.

Сблъсква се и с проблема такса“Електромер“ на енергоразпределителните дружества. Благодарение на него и неговите колеги тя не се въвежда въпреки искането на ЕРП-тата.

Става инициатор на редовни срещи с пациентските организации в града с ръководството на държавната болница „Д-р Атанас Дафовски“. Съдейства за подобряване на обслужването на пациентите.

Работи много активно и с младите хора. Участва в съвместен проект с Детския младежки парламент в Кърджали за популяризиране на институцията.

При него редовно идват за съдействие от Сдружението на онеправданите в Кърджали. Това са хора, чийто имоти са отнети с измама. Проблемът е, че има съдебни решения,върху които не може да повлияе.Той обаче сезира държавните институции и не губи надежда , че може да помогне на тези хора.

Хакиф Емин е един от инициаторите за регулярни съвещания на обществените посредници. Той е душата на компанията.Затова те приемат и провеждат една от най-важните си работни срещи в Кърджали. Кани на нея тогавашния зам.-омбудсман на България Яшар Шабан.

На 14 декември 2010 г. на визита в Кърджали по негова покана пристига националния омбудсман Константин Пенчев. Той е току що избран на поста и първото му посещение е в Кърджали. Организира обществена приемна за гражданите, които искат да се срещнат с Константин Пенчев.Пред омбудсмана на републиката се застъпва за 11 души с отнето българско гражданство.

Среща с Хакиф Емин иска специалния докладчик на ООН по правата на малцинствата Гей Макдугъл. Разговарят два часа за правата на българските турци и роми и за необходимите стъпки в тяхна защита.

В момента в Общинския съвет на Кърджали тече процедура за избор на нов обществен посредник. Хакиф Емин не се кандидатира за нов мандат. След 25 години обществена дейност се оттегля , спечелил уважението на съгражданите си.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини