Днес се очакват обилни валежи, градушки и гръмотевици, жълт код за Кърджали

Обилни валежи, гръмотевични бури и градушки - такава е прогнозата на синоптиците за времето днес. В Западна България е обявен оранжев код за опасност от силен дъжд, а в източната част на страната - жълт.

Оранжевият код важи за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, София - област, София - град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. Оранжевият код е предпоследната степен на опасност преди максималната - червения. Това означава, че според метеоролозите вероятността човешки жертви и материални щети е голяма. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите, напомнят синоптиците. Очакваните валежи са между 40 и 60 л/кв.м.

Жълт код е обявен в останалите 17 области в страната - Плевен, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Силистра и Разград. Очакванията са валежите да бъдат интензивни и придружени с гръмотевични бури и градушки. Очакваните количества на валежите в тези области са до 35 л/кв.м.

Причината за лошото време е бавно подвижен средиземноморски циклон. Очакват се гръмотевични бури с бързи и резки промени в посоката и скоростта на вятъра. Ще има градушки. От северозапад ще започне да прониква студен въздух, температурите ще се понижават и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по високите западни полета малко по-ниски, показва прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за май. Над Черноморието ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще паднат краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи с гръмотевични бури. Вятърът ще е предимно умерен от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 21°-23°. Температурата на морската вода е 19°-21°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде облачно, с валежи и със силни гръмотевични бури. По най-високите върхове на Рила и Пирин ще превалява сняг. Максимална температура на височина 1200 метра – около 12°, на 2000 метра – около 7°.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини