Разсрочиха 41 млн. лева дългове на Ковачки. Омбудсманът потресен от магазина му

Многократно съм подчертавал, че не ме интересува дали в Бобов дол има корпоративен вот – прокуратурата и ЦИК да се занимават. Мен ме потресе ситуацията в магазина на Христо Ковачки – какви са тези ваучери, какви са тези купони, има ли нарушение по издаването им, коментира омбудсманът Константин Пенчев.

Когато седите по седем часа на опашка за кренвирши, кайма и месо, естествено няма да мислите за граждански права. Държавните органи трябва да помогнат – дано Инспекцията по труда се произнесе, сезирал съм я. Може и Министерството на финансите да се произнесе за ваучерите, това са ценни книжа – ако има нередности, да кажат, заяви Пенчев.

Не може в XXI век работодателите да се държат като феодали. Това е много дълбок проблем, много широк. А кой беше първият защитник на Ковачки – местният шеф на синдикатите. Това е срамно, каза омбудсманът.

Няма да оставя нещата така – ще сезирам всяка възможна институция, но това не може да продължава така, добави той.

Константин Пенчев коментира и че е „за” задължителна преференция при избори и това трябва да се прилага на всички избори. Народът е мъдър, не е дебил – в XXI век, когато имаме всякакви технологии, да се каже, че не може да се разбере разлика между квадратче и кръгче е абсурдно. Пенчев обаче призна, че ако се вземе решение да се махне преференцията, той няма законов лост да се противопостави.

Нахалството на държавата

Оказа се, че вчера Надзорният съвет на НОИ взе решение да бъдат разсрочени 41 млн. лева дългове на Ковачки. Задълженията са на предприятието „Въгледобив Бобов дол” – точно там, където Нова телевизия показа как се пазаруват гласове в полза на БСП. Решението трябва да се потвърди и от НАП. Според някои коментари НЕК дължи 40 млн. лева на предприятието, но това няма как да се потвърди, след като управляващите все още не показат отчета на Националната електрическа компания.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини