15 °C

Читалището отбеляза 120-та си годишнина с голям концерт

С тържествен концерт снощи бе чествана 120-годишнината на първия културен институт в Първомай– Образцово народно читалище “Св.св. Кирил и Методий - 1894“. В музикално –танцовия спектакъл се включиха съставът за стари градски песни и шлагери „Романтика“, Певческия фолклорен ансамбъл „Първомай“, квартет „Аура“, Съставът за руски песни „Ивушка“, Вокално – инструментален състав „Ретротон“, Танцова формация „Евридика“, оркестър „Дионис“. Млади таланти пресъздадоха моментът на учредяването на читалището, а водещите на вечерта, дългогодишните театрални самодейци Атанаска Велчева и Петър Караславов, преведоха зрители през историята му. Сценарият беше изграден по разказите на Иван Караславов в юбилейната книга „Поклон на тебе, дом „Будилник“.

Препълнената зала аплодира изпълнителите, показали най – доброто от подготвяното през юбилейната година. Сред гостите бяха народният представител Петър Мутафчиев, председателят на Националния съвет на народните читалища – Николай Дойнов, председателят на  Общински съвет Дечко Петков, кметът Ангел Папазов както и много бивши настоящи представители на местната власт, спонсори и съмишленици на читалищното дело.

Юбилеят на  читалището съвпадна с годината за връчване на наградите „Муза“ за деятели с особени заслуги през последните две календарни години. Носители тази година станаха Стефан Стефанов, Ана Сиракова, Емилия Ангелова, Мартин Костов, Ваня Димитрова, Антония Тунчева, Кристияна Сиракова, Михаил Иванов. Специални награди за принос бяха дадени на дългогодишният член на управителния съвет Елена Кичукова и кметът на общината Ангел Папазов.

Той от своя страна връчи почетен плакет на общината на председателят на читалището Иван Караславов и на създателят на „Веселите момчета“ и дългогодишен читалищен деятел Асен Николов. Чичо Аско , както го познават всички в Първомай, получи наградата си под бурните аплодисменти на публиката, която го поздрави изправена на крака.

Спомоществователи, активисти и читалищни дейци получиха юбилеен знак, а Николай Дойнов отличи ръководители и изявени самодейци с грамота и медал за високи постижения.

Председателят на НС на Народните читалища подари на ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ специална икона на Св. Дух – покровител на читалищата и специална грамота, а на председателя Иван Караславов -почетния знак на съюза.

От името на Министъра на Културата Петър Стоянович читалището получи почетна грамота и поздравителен адрес. Портрет на Ботев от Никола Вичев беше подарен от депутата Петър Мутафчиев.

Празничен тост беше вдигнат на тържествен коктейл след концерта. А юбилейни грамоти получиха всички самодейци, работи през последната година.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
01 окт 2020
Последни новини