3 °C

Читалището отбеляза 120-та си годишнина с голям концерт

С тържествен концерт снощи бе чествана 120-годишнината на първия културен институт в Първомай– Образцово народно читалище “Св.св. Кирил и Методий - 1894“. В музикално –танцовия спектакъл се включиха съставът за стари градски песни и шлагери „Романтика“, Певческия фолклорен ансамбъл „Първомай“, квартет „Аура“, Съставът за руски песни „Ивушка“, Вокално – инструментален състав „Ретротон“, Танцова формация „Евридика“, оркестър „Дионис“. Млади таланти пресъздадоха моментът на учредяването на читалището, а водещите на вечерта, дългогодишните театрални самодейци Атанаска Велчева и Петър Караславов, преведоха зрители през историята му. Сценарият беше изграден по разказите на Иван Караславов в юбилейната книга „Поклон на тебе, дом „Будилник“.

Препълнената зала аплодира изпълнителите, показали най – доброто от подготвяното през юбилейната година. Сред гостите бяха народният представител Петър Мутафчиев, председателят на Националния съвет на народните читалища – Николай Дойнов, председателят на  Общински съвет Дечко Петков, кметът Ангел Папазов както и много бивши настоящи представители на местната власт, спонсори и съмишленици на читалищното дело.

Юбилеят на  читалището съвпадна с годината за връчване на наградите „Муза“ за деятели с особени заслуги през последните две календарни години. Носители тази година станаха Стефан Стефанов, Ана Сиракова, Емилия Ангелова, Мартин Костов, Ваня Димитрова, Антония Тунчева, Кристияна Сиракова, Михаил Иванов. Специални награди за принос бяха дадени на дългогодишният член на управителния съвет Елена Кичукова и кметът на общината Ангел Папазов.

Той от своя страна връчи почетен плакет на общината на председателят на читалището Иван Караславов и на създателят на „Веселите момчета“ и дългогодишен читалищен деятел Асен Николов. Чичо Аско , както го познават всички в Първомай, получи наградата си под бурните аплодисменти на публиката, която го поздрави изправена на крака.

Спомоществователи, активисти и читалищни дейци получиха юбилеен знак, а Николай Дойнов отличи ръководители и изявени самодейци с грамота и медал за високи постижения.

Председателят на НС на Народните читалища подари на ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ специална икона на Св. Дух – покровител на читалищата и специална грамота, а на председателя Иван Караславов -почетния знак на съюза.

От името на Министъра на Културата Петър Стоянович читалището получи почетна грамота и поздравителен адрес. Портрет на Ботев от Никола Вичев беше подарен от депутата Петър Мутафчиев.

Празничен тост беше вдигнат на тържествен коктейл след концерта. А юбилейни грамоти получиха всички самодейци, работи през последната година.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021

Случаен виц

Последни новини