Зрелостниците пишат за стихотворението ”Кино” на Вапцаров

Есе на тема "Животът и изкуството" по стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров пишат зрелостниците на изпита по български език и литература, започнал в 8 часа.

Около 120 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явяват на националните изпити по български език и литература днес.

В пет часа тази сутрин в Министерството на образованието и науката бе генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ).

Избран чрез жребий представител на медиите натисна клавиша на компютъра, в който имаше 11 милиона възможни комбинации, и избра изпитния вариант за матурата.

Той съдържа 40 въпроса и носи максимално 70 точки. Ще има въпроси с един верен от четири възможни отговора, както и такива със свободен отговор. 

30 точки е максималният брой точки на изтеглената тема за последната задача - създаване на аргументативен текст, е стихотворението "Кино" от Никола Вапцаров.

Самата матура започна в 8:00 часа, когато бе съобщен вариантът, и ще продължи 4 астрономически часа. Зрелостниците трябва да пишат с химикал с черен цвят. Те нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

За първи път тази година министърът на образованието проф. Аналеия  Клисарова ще утвърди скалата за оценяване на държавните зрелостни  изпити, по която точките се преобразуват в оценки днес, а не както в  предишни години, след като писмените работи са вече проверени. 

Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2014 г.

Изпитът след 7-и клас

В 10.00 часа ще започне националното  външно оценяване на седмокласниците и се провежда в два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият  модул – 90 минути.

Първата част, която е задължителна  за всички, е тест от 25 въпроса със затворен и свободен отговор.  Максималният брой точки е 65, а времето за работа - един астрономически  час. 

Вторият модул е за кандидат-гимназистите. Учениците ще  пишат преразказ върху непознат текст от името на герой в рамките на 90  минути. Тази част от изпита носи максимално 35 точки.

Децата трябва да  пишат със син химикал. Учениците трябва да се явят най-късно 15 минути  преди началото на съответните изпити, като носят служебни бележки за  допускане и документ за самоличност.

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 4 юни 2014 г.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини