100 000 подписа за изборния референдум се оказаха невалидни

Повече от 100 000 подписа от подписката за референдум за изборните правила не са валидни, установи ГРАО. Около 37 000 подписа не достигат за нужните 500 000. Само при този минимум парламентът ще е задължен да свика референдум. През март инициативният комитет внесе в деловодството подписка, подкрепена от около 570 000 подписа. Досега ГРАО проверяваше дали са истински. След обявената информация за толкова много невалидни подписи, председателят на инициативния комитет за референдума проф. Георги Близнашки коментира пред Дарик радио:

"Служба ГРАО се е увлякла и са анулирали 22 000 подписа, защото хората не са посочили постоянните си адреси. Вие си давате сметка, че в крайна сметка валидността на подписа се определя от ЕГН-то и точното изписване на имената, а не от постоянния адрес". Той не изключи и опити за провокации при събирането на подписите, но допълни, че често хората са се притеснявали да дават пълна коректна информация.

От Инициативния комитет настояха в декларация парламентът да даде месец, за да се отстранят нередностите и да се съберат нови подписи.

Предложението за референдума дойде от президента, който настоя гражданите да бъдат питани дали искат мажоритарен избор на част от народните представители, задължително и електронно гласуване.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини