Ексшефът на КАТ Атанас Джунов: Няма нелегални гонки в Хасково

Атанас Джунов

Атанас Джунов доскоро бе началник на КАТ-Хасково. В системата на МВР е от 1994 г. Работил е в „Пътна полиция“, в „Териториална полиция“, където е бил и началник. От 2009 г. зае поста началник на сектор КАТ. В края на март тази година напусна системата, тъй като излезе в пенсия. Като служител на МВР с 20-годишен стаж той има какво да каже за инцидентите по пътищата, вече без ограниченията, които му налагаше униформата.

 

  • Г-н Джунов, в Хасково напоследък станаха доста катастрофи, какво още трябва да се направи, за да не случват подобни инциденти?

  • Не е само в Хасково, така е в цялата страна. Има много теории, които обясняват механизма на ПТП-та. Това е теорията на пропорционалността, за случайността на събитието и теорията „човек, автомобил, път, среда“. Което означава, че за да възникне едно едно ПТП, колкото и случайно да е, зависи от човека зад волана, от самия автомобил с неговите характеристики и техническо състояние, от състоянието на пътя, както и от околната среда – дъжд, мъгла. Така че с тези всички фактори трябва да се съобразява единствено човекът. Никой не тръгва с намерението да прави катастрофа, въпреки всичко шофьорът е основният фактор. Ако шофьорите спазват правилата, няма как да стане произшествие или ако стане, няма да е с тежки последствия, ще бъде само с материални щети.

  • При последната катастрофа на „Раковски“ и „Дунав“, при която загина пътничка в такси, определено нямаме спазване на правилата. Тъй като има едно предложение на кръстовището да има видеонаблюдение, според вас то ще помогне ли по някакъв начин?

  • За мене би спомогнало дотолкова, доколкото да се види механизмът – как е възникнало ПТП-то, но те нямат доказателствен характер. Всичко се решава в съда, когато е тежко произшествието, когато има досъдебно производство.Или пък от контролния орган на място. А той идва постфактум, събира сведения, ориентира се в ситуацуята и решава.

  • В момента има 16 камери, които са монтирани по инциатива на общината на две кръстовища в града. Вие изисквали ли сте записи от тези камери във връзка с инциденти?

  • Имали сме такива случаи, те определено помагат да се ориентираме как е станало ПТП-то.

  • Има предложение да се монтира и отделна секция на светофара на „Раковска” за завиващите наляво. Това по-удачна мярка ли е?

  • Определено това е мярката, която може да стане най-бързо и веднага ще даде резултат. Тогава левият завой ще бъде разрешен самостоятелно, без движението направо. Иначе много мерки могат да се вземат, но е свързано с време, и пари евентуално.

  • Нужни ли са законодателни промени за по-сурови наказания за шофьорите, които карат с превишена скорост или след употреба на алкохол?

  • В момента са достатъчно сурови и за скоростта, и за алкохола. Според мен наказанията за алкохола трябва да бъдат фиксирани, съобразно промилите. Да няма право административно-наказващия орган да решава дали ще бъде 6 м. или 1 г. лишаване от право да управлява МПС, просто наказанието да е фиксирано. Всеки да си знае какво го чака за съответното количество алкохол в кръвта. Не ангажирам никого с моето мнение.

  • Може ли да се прикрие вината за една катастрофа? Имаше такива съмнения, които се отправиха по повод последния тежък инцидент на бул. „Раковски“?

  • Няма как да се прикрие, има много свидетели. В никакъв случай не може да се прикрие – хората са пострадали, колите са потрошени.

  • Вие имате доста стаж в системата. Правят ли се гонки в Хасково, имали ли сте такива сигнали?

  • Значи организирани гонки няма, със сигурност. Сигнали съм имал, но не съм убеден, че има гонки и то в смисъла, който влагаме ние. Явно, че темпераментът на някои водачи с по-малък стаж ги кара да докажат качествата си на шофьор или пък на автомобила – кой ще дръпне пръв от единия светофар до другия. Но мисля, че това са инцидентни случаи. Не могат да се вадят изводи, че са организирани гонки.

  • Според вас на какво се дължат тежките инциденти – на все по-бързите коли, на неефективни шофьорски курсове или на нещо друго?

  • Това е комплекс от фактори. Не можем да кажем, че курсът е неефективен, излизат много добри водачи от тях. Друг е въпросът за възможностите и потенциала на личността да стане шофьор, дали са му достатъчни 30 или 60 дни курс. В крайна сметка накрая има изпит, където се тестват уменията. Напоследък се разизсква въпросът водачи със стаж до 1 или до 2 г. да бъдат с придружител или със специално обозначение на автомобила „Внимание: млад водач”, или в ограничение на скоростните режими за тях. Това са все мерки, които вероятно ще дадат резултат, но преди всичко най-важното е водачът и неговото поведение и дисциплина. Значи, аз като знам, че съм млад водач и съм неопитен, ще карам по-внимателно. Но трябва да внимават и другите, защото може вие да внимавате, но друг да ви удари. Значи пак опираме до това, че човекът е най-важния фактор.

  • Има хора с по 20 акта и нито един платен. Оказва се, че законът е неефективен, тъй като събираемостта е ниска?

  • Той си е достатъчно ефективен. Когато един водач не може да се намери да му се връчи акт, за да влезе в сила, редът е регламентиран в ЗАНН /Закон за административните нарушения и наказания/. Има един прословут чл. 58, който казва как се връчват актове на лица, които не могат да бъдат установени на адрес, а новият им адрес е неизвестен. След което има срок, в който трябва да се плати. След като не се плати, се дава на НАП за принудително изпълнение. Значи има ред и така ги събираме глобите, напоследък няма проблеми със събираемостта. А колко нарушения ще има един водач, преди всичко зависи от него. Ако той е неправоспособен, след като в рамките на 1 г. веднъж бъде наказан за това деяние и се хване втори път, това е вече престъпление, криминализирано е, завежда се досъдебно производство. Нали разбирате, че вече правораздавателният орган не е полицията, а е съда, там се взимат решенията. Друг е въпроса, че трябва може би в тази посока да се работи, защото като водачът няма пари, не плаща глобите и НАП няма какво да му вземат.

  • Именно за такива случаи имах предвид. Повече се случават при ромите, на които няма какво да вземеш, като няма ни кола, ни къща, нищо.

  • Тука би следвало вече в Наказателния кодекс да бъде криминализирано и това деяние. Като няма пари, ще бъде лишен от свобода за известно време.

  • А има ли наистина такива случаи - хора с по 20 акта и нито един платен?

  • Много малко. Предприемаме мерки. Иначе се казва: той има 20 акта и в КАТ как може да не ги видят. Ама те в този нашия КАТ примерно има само 5 акта, няма 20. Има 5 в Бургас, 5 в Смолян, 5 в Кърджали. Което значи, че дори колегите в Кърджали да правят справки, но те не виждат регистрираните актове в други сектори на КАТ, примерно при нас.

    От тази година се въведе нова система, чрез която всеки един административно-наказващ орган вижда всичките му актове към момента и може да прилага адекватни наказания, съобразно неговата дисциплина. Така че вече нещата в тази посока ще бъдат много по-добри, и за шофьори с повече актове ще се взема по-бързо и по-адекватно отношение.

  • Немалко са исканията на родители, чиито деца са загинали в катастрофи, деянието след употреба на алкохол да бъде преквалифицирано в умишлено престъпление. Какво е вашето мнение?

  • Аз споделям мъката на родителите, защото като загубиш рожба, от тебе вече като човек нищо не става. Ти вече си смачкан за цял живот и е нормално да искат възмездие. Но пък нещата трябва да се гледат и от другата страна. Действително, да се качиш след употреба на алкохол зад волана, това е съвсем умишлено деяние. Но пък дори и пияният не иска да предизвика ПТП, смърт или да отнеме живот. По-скоро тези водачи проявяват много голяма самонадеяност, отколкото умисъл да извършват ПТП-та с тежки последствия. Според мен този проблем трябва много внимателно да се разгледа и той е въпрос за парламента. Тука можем само да казваме мнения, но може да подведем читателите в погрешна посока. Така че е много сериозен въпрос, трябва сериозно отношение и сериозни институции да се занимават с него. Да се прецени внимателно, да се види каква е практиката в другите страни, ние сме в Евопейския съюз, не може да имаме различно законодателство и различен Закон за движение по пътищата.

  • В много от инцидентите със смъртни случаи близките на загиналите казват, че полицията покровителства шофьора-убиец. Защо възникват такива подозрения към вас? Основателни ли са?

  • Абсолютно неоснователни са. Полицията работи точно в тази посока - да опазва здравето и живота на гражданите, тяхното имущество. Нормално е, разбирам ги тези близки и роднини на пострадалите, че искат някакво възмездие, но това трябва да става по законен ред. И понеже полицията следи за законността, някои се отдават емоционално на това, че едва ли не полицията покровителства. Не, полицията следи да се прилага законът.

  • Оказван ли ви е натиск?

  • Определено не. Към мене лично никога не е оказван натиск. А и да се опита някой, то си има закон.

  • Опитвали ли са поне?

  • Не. Честно, за ПТП не е опитван натиск.

  • А за други неща?

  • За други неща...и ние сме хора, но във всеки случай не съм се поддавал.

  • Залавяли ли сте в нарушение някой от местната власт – кметове, областни управители, някой виден бизнесмен...?

  • Има, залавяли сме ги – представител на общината миналата година имаме, съставени са актове, хващали сме ги. Нарушил-платил, санкциониран по съответния ред и съответно си е платил за нарушението.

  • Кой е нарушителят, заловен с най-голямо превишение на скоростта и с най-високи промили алкохол?

  • Преди 2 г. до Крепост имахме засечен водач, чиято глоба беше някъде 950 лв. и си я плати. Там ограничението беше 60 км, а той е минал поне със 120 над разрешеното, т. е. шофирал е някъде със скорост около 180 км/ч. При промилите... В моята практика е имало случай с 4,5 промила. Някъде през 90-те (1996-97 г.) един гражданин беше влязъл в градинка в Димитровград. Той, учудващо, имаше сравнително нормалнo поведение - походка и говор. Там човекът не беше тръгнал да кара, а да премести колата, не успял да спре и влязъл в градинката пред блока, но с висок промил.

  • Сещате ли се за някой по-интересен случай през годините или някоя тежка катастрофа, която ви е отнела много време за работа?

  • За много се сещам, но не искам да говоря за тях. Ако и вас започнем да ви водим по тези тежки катастрофи, няма да ви се говори, даже няма да искате да си спомняте.

  • Вие самия някога нарушавал ли сте правилата за движение по пътя?

  • Всеки ги е нарушавал по един или друг начин.

  • Вие сте пенсионер, от тук накъде, с какво ще се занимавате?

  • Оказа се, че още не съм пенсионер, не съм получил пенсия. Доста време има, ще видим с какво ще се занимавам.

  • Ако искате вие нещо да добавите..?

  • Мога само да пожелая на водачите да са живи и здрави и да не забравят, че за да са живи и здрави, трябва да спазват правилата за движение. Трябва да са много толерантни един към друг, защото много често те самите се опиват да правораздават на пътя, а тяхното задължение е да управляват безопасно. Дори друг да нарушава, негово задължение е да се опита да избегне инцидента. И, естествено, тогава ПТП-тата ще бъдат по-малко, а когато все пак станат, последствията ще са по-малки. Най-вече да тръгват на път с изправен автомобил и без употреба на алкохол.

    Интервю на Анета Кутелова

С униформа
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини