Градина ще учи мъниците си на сиртаки

Децата започнаха усвояването на танцовото изкуство от българските народни танци

ОДЗ 17 „Иглика“ в Хасково ще учи възпитаниците си на популярни танци на балканските народи, сред които култовото гръцко сиртаки. Децата се обучават от своите учителки, които са квалифицирани в танцувалните умения. Че се справят добре, си пролича и на днешното градинско тържество. За няколко седмици над 60 деца от 3-та и 4-та група усвоили перфектно изискваните стъпки и ритъм. Юнаци с рунтави калпаци и гиздави моми и невести тропнаха юнашки хора и ръченици. Както подобава за българска градина, танцовата култура започва с българските народни танци. Чуждият репертоар ще се усвоява по-късно, но трябва да бъде готов до 22 май, когато ще бъде показан на сцената на хасковския Младежки център.

Уменията на дансинга са част от проект под надслов „Живото богатство на етносите“, който градината изпълнява в партньорство с хасковското ОУ „Кирил и Методий“. Целта е да посветят децата в богатството на балканските обичаи и култура, обясни директорката на градината Венета Тенчева. Това е вторият съвместен проект, който „Иглика“ изпълнява с училището. Първата част от него, на име „Шарено“, бе представена днес във фоайето под формата на приложни и художествени творби, изработени в двете творчески ателиета на градината. Както можеше да се очаква, детското въображение разви до шарени висоти поставената тема „Цветовете на приятелството. На творческият импулс на ОДЗ 17 свидетели станаха
директорът на общинската мегадирекция „Спорт, култура и социални дейности“ Ралица Кисекчиева, началникът на хасковските детски градини Елина Арнаудова, колеги учители и директори от забавачки и хасковски училища.

Г. Христов

После ще продължат с балканските
Шарено

Директорът Венета Тенчева обяви че заключителния концерт ще е на 22
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини