На деветомайския парад Русия показа цялата си военна мощ

В Русия днес се отбелязва 69-ата годишнина от победата във Великата отечествена война 1941-45 година. Военните паради по места вече започнаха.
В главния парад на войските от Източния военен окръг на Русия в град Хабаровск за първи път участваха ракетните комплекси "Искандер-М", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. По централния площад "Ленин" преминаха в тържествен марш над 1500 военнослужещи.

След парада започна шествие на военни оркестри на площад "Слава", където се състоя тържествен митинг.

На Червения площад в Москва ще се състои военен парад, в който ще участват над 11 хиляди войници и офицери. Парадът по традиция ще бъде наблюдаван от президента на Русия, върховния главнокомандващ Владимир Путин. За отразяването на парада са акредитирани повече от 600 журналисти.

Новост тази година ще бъде участието на кавалерийския почетен полк на Кремъл.

Ще преминат 151 единици бойна техника, а броят на самолетите и вертолетите ще бъде 69 - в чест на 69-ата годишнина от Великата победа.

Механизираната колона ще водят 13 бронирани автомобили "Тигър", последвани от "дебютантите" на 2014 година - 15 единици БТР-80 от състава на 810-а бригада на морската пехота на Черноморския флота (Севастопол) с флаговете на Крим, Черноморския флот и града-герой Севастопол.

Друга новост на парада са бронираните автомобили с повишена защита "Тайфун".

Парадният разчет на войските на ПВО, както и миналата година, е представен от зенитните ракетни комплекси "Бук-М2", последвани от най-новата зенитна ракетна система С-400 "Триумф". След тях ще преминат най-тежките участници - три подвижни ракетни комплекса "Топол-М".

Авиацията ще завърши парада. На височина едва 200 м над центъра на столицата ще прелетят самолетите Су-24, Су-25, Су-27, Су-34, МиГ-29, МиГ-31, Ан-22, Ан-124, Ил-76, Ил-78, А-50, Ту-22М3, Ту-95 и Ту-160 и вертолетите Ми-8, Ми-26, Ми-28, Ми-35 и Ка-52, така че практически ще бъдат представени всички типове на въоръжение във ВВС.

Въздушния парад ще закрият шест самолета Су-25БМ с дим в цветовете на руския трекольор.

Тържеството ще завърши с изпълнение от общ военен оркестър на марша "Сбогуването на славянката".

В този ден военни паради ще преминат в още осем градове-герои: Севастопол, Керч, Санкт Петербург, Смоленск, Мурманск, Тула, Новоросийск, Волгоград, а също в 16 града, където са дислоцирани щабовете на военни окръзи, флотове, армии и Каспийската флотилия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини