Осъден на смърт почина от инфаркт, а не от инжекцията

Щатът Оклахома спря екзекуцията на осъден на смърт затворник заради проблеми със смъртоносната инжекция, но той почина по-късно, очевидно от инфаркт."Смятаме, че е била спукана вена и медикаментите не са подействали, както би следвало. Директорът нареди екзекуцията да бъде прекратена", заяви представител на затворническите власти, цитиран от Ройтерс и БТА.

38-годишният Клейтън Лакит е бил осъден за убийството на 19-годишно момиче, което прострелял и наблюдавал как двамата му съучастници погребват живо през 1999 г.

Под въздействието на нова комбинация от медикаменти Лакит изпаднал в безсъзнание, но по-късно започнал да диша тежко, да се гърчи и да надига глава от възглавницата. Около 20 минути след приема на първия медикамент екзекуцията била спряна, но затворникът все пак починал по-късно, както се предполага от сърдечен удар.

Директорът на затвора е наредил незабавна отмяна на планираната два часа по-късно втора екзекуция на Чарлз Уорнър.

Проблем с използвания в смъртоносните инжекции продукт

В САЩ от началото на годината се изпълняват смъртни присъди с неодобрен на федерално ниво препарат. Подобно на други американски щати, Оклахома се сблъска с изчерпването на запасите от барбитурати и се обърна към местен производител след отказа на европейските фармацевтични компании да снабдяват с медикамента властите в САЩ за екзекуции на хора, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.

Използваната фармацевтична компания е под юрисдикцията на щатския закон, а не на федералното законодателство, уреждащо големите фармацевтични компании и техните продукти, които се одобряват от Федералната агенция по храните и лекарствата.

Скандал избухна през ноември 2012 г., когато щатски производител в Масачузетс бе признат за отговорен за избухването на смъртоносен менингит заради лоша хигиена на производствения процес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини