Простреляха кмета на Харков

54-годишният Генадий Кернес е юрист. През 2010 г. е избран за кмет на Харков. Сн.: kernes.com.ua

Кметът на украинския град Харков Генадий Кернес е бил нападнат и прострелян, съобщиха руските агенции, като се позовават на градската администрация.

От пресслужбата на градския съвет на Харков съобщават, че Кернес е нападнат около 12 часа местни време.
Той е бил прострелян в гърба и е откаран в болница. 

"Срещу Генадий Кернес бе извършено покушение. Той е в операционната зала и лекарите се борят за живота му", се казва още в съобщението.

54-годишният Генадий Кернес е юрист. През 2010 г. е избран за кмет на Харков.

На 13 март т.г. киевски съд му наложи мярка за неотклонение  „домашен арест” във връзка с дело срещу него за отвличане, заплаха за  убийство и други углавни престъпления, съобщи bTV.

Решението позволяваше на Кернес да  излиза, за да изпълнява задълженията си на кмет на Харков. Самият градоначалник заяви, че обвинението му е предявено под влиянието на украинския вътрешен министър Арсен Аваков, който бил воден от лични мотиви.

Преди седмица поддръжници на федерализацията в Украйна проведоха митинг  в центъра на Харков и избраха „народен губернатор” на областта.

Сепаратисти издигат барикади в Константиновка
Привърженици на федерализацията на Украйна издигат  барикади около сградата на градския съвет и прокуратурата в град Константиновка, съобщи РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Над двете сгради са издигнати знамена на „Донецка народна република”.  Началниците на  местната полиция са пристигнали пред градския съвет за преговори с  протестиращите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини