Отказаха почетно гражданство за патрона на тракийци

25 общински съветници не смятат, че Георги Сапунаров има достатъчно заслуги, за да бъде удостоен с почетно звание

Общинският съвет в Хасково отказа да удостои посмъртно с почетно гражданство патрона на тракийската организация „Георги Сапунаров“. Предложението за това бе внесено от Димитър Шалапатов във връзка с със 100-годишнината от рождението на Георги Сапунаров. „За“ гласуваха 10 съветници – от БСП и ГЕРБ. Останалите 25 в залата се въздържаха и предложението не бе прието.

Тракийската организация в Хасково приема Георги Сапунаров за свой патрон през 2001 година заради изключителните му заслуги към каузата.

Георги Сапунаров е роден на 6 май 1914 г. в Доганхисар, тогава Царство България, днес в Гърция, пише в докладната си записка Димитър Шалапатов. През 1923 година семейството му е принудено да емигрира в България и се установява в Хасково. Георги Сапунаров завършва „география“ в Софийския университет и дълги години е учител в Мъжката гимназия в Хасково, а по-късно е експерт по география в Инспектората по образование. Дългогодишен председател на тракийската организация в Хасково, взема активно участие в подпомагането на бежанците от Беломорска Тракия. По време на неговото председателство е построен паметникът-костница в Маджарово в памет на избитите тракийци от 1913 г., с негово съдействие е издигнат известният паметник на Капитан Петко войвода в областния град, през 1959 г. е построен Тракийския дом. Георги Сапунаров подготвя и участва в създаването на ансамбъла за народни песни и танци Китна Тракия. Пише много студии и статии на историко-географска тема, свързани с Беломорска Тракия. Животът му е свързан с каузата на тракийските българи, а хората го тачат заради неговата скромност, всеотдайност и съпричастност към мъката на всички, загубили родното си огнище, мизерията и глада на бежанските неволи.

Умира през 1993 година, а признателните тракийци го приемат за свой патрон.

Преди гласуването в ОбС днес от името на ГЕРБ изявление направи Коста Костов, като потомък на тракийски бежанци. Той заяви, че неговата група ще подкрепи предложението на Димитър Шалапатов от БСП.

Албен Манджуков, председател на „Коалиция за Хасково“, които гласуваха „въздържал се“, обясни, че групата е взела решение да не подкрепи предложението. „Не смятаме, че Георги Сапунаров е направил достатъчно за Хасково, за да бъде удостоен с почетно звание“, заяви Манджуков.

На днешната сесия с това отличие бе удостоена проф. д-р Ексапет Карахинян. Предложението бе на кмета Георги Иванов и бе прието единодушно. Също на днешната сесия съветниците приеха и правилник, който регламентира начина за издигане и одобряване на кандидатури за почетното звание.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини