21 °C

Трябва да правим разлика между далматин и куче на точки

Бренда със своите кученца. Когато се родят далматините нямат точки

Преди месец в софийския развъдник "Далмажик" им се родиха вторите за последните 10 години истински кучета далматини – с майка Бренда, дъщеря на един от най-красивите представители на породата в света – Голди. Това даде повод на Цветелина Димчева – селекционер на Българския далматин клуб да коментира разликата между истинския далматин и кучетата на точки.

Т.К.: Разхождайки се по улиците, човек остава с впечатление, че даламатинът е една от най- често срещаните породи, а Вие твърдите, че не е така?

Ц.Д.: Като че ли, голяма част от хората, които искат да отглеждат куче не се сещат за съществуването на тази прекрасна порода и насочват избора си към повсеместно срещаните “модерни” породи. В същото време, появявайки се на публично място, далматинът предизвиква огромно възхищение с достолепната си осанка и почти нереалния си външен вид и обсебващо излъчване.

Първата “далматинска вълна”, заляла страната ни, беше преди 25 години, а второто “цунами”, породено от игралната версия на филма “101 далматинци”, отмина преди 15 години. Резултатът следствие безразборното размножаване – изродени, болнави и истерични кучета. Това създаде, за огромно съжаление, негативния имидж на породата. Далматинът е куче лесно за отглеждане, но трудно за развъждане. Развъждането на далматини подлежи на строги правила, които трябва стриктно да се спазват, за да не се навреди на породата.

Т.К. : Излиза, че не всяко куче на точки е далматин?

 Ц,Д.: Появата на първите далматини в станата ни през далечаната 1978 г. е белязана с фалстарт –  кръстоска между далматин и лайка с последващо кръвно родство между потомците и епизодично включване в схемата на пойнтер и случайно появили се далматини, оформят визията на кучетата, разпространени като “далматинци” в последните 20-ина години на миналия век у нас. Това са “кучетата на точки”.

Макар и спорадично, техни потомци се раждат и сега. Може да се открият във всеки  сайт от типа “хоремаг”, задавайки в търсачките ключови изрази “купувам далматинче” или “продавам далматинче”.

Като всички кучешки бебета те са малки и сладки и на външен вид дори приличат на далматини. Ценовият диапазон от 150 до 250 лв. е примамлив... и нещата се изчерпват до тук. Неизвестен е породният и здравословният статус, както на техните родители, така и на самите кученца. Те нямат родословие, гарантиращо чистопородност и добро здраве. Често притежават анатомични и породни дефекти, унаследени от родителите. Липсват изследвания, доказващи, годността им за създаване на потомство. Поради незнайния произход, те са носители на наследствени и генетични заболявания, които се “отключват” в по-късен етап на развитие. Носят гените и на други породи. Отклонения в характера и психиката като неуравновесеност, неуправляемост и безпричинна агресия към хора,  са типични за неселекционираните кучета.

Обикновено гледат да ги разпродадат набързо, веднага щом навършат месец, за да няма допълнителни разходи. Резултатът е – разочаровани нови собственици, оставили при ветеринарните доктори суми, надхвърлящи десетократно цената за придобиване на такова кученце.

Т.К.: С каква цел е създаден Българския далматин клуб?

Ц.Д.: За да спасят и запазят порода далматин в чист вид в България, група ентусиазирани собственици на внесени от различни държави далматини регистрират съдебно през 1997 г. дружество с нестопанска цел “Клуб `Далматин-елит`” (преименуван по-късно на “Български далматин клуб”). Първоначално се свързват с подобни клубове от  балканските държави и започват интензивен обмен на информация. След 2000 г. членовете на клуба установяват контакт с далматин клубове в цяла Европа и с реномирани развъдници. На свои разноски посещават различни изложения за кучета - специализирани изложби за далматини, европейски и световни първенства. Планират и закупуват кученца от най-престижните европейски развъдници. Тези кученца са подбирани специално – условието е пръв избор, т.е. най-качественото! Не са жалени средства в името на породата. Внесените далматинчета са  преки потомци на европейски и на световни шампиони. Така се създава новото племенно ядро на порода далматин в България с изключително качествени представители на породата.

Чрез Български далматин клуб, член на Българска федерация по кинология са регистрирани в Международната федерация по кинология (Белгия) няколко български развъдника за далматински кучета.  Освен внос на ценни екземпляри, собственици на развъдници пътуват до различни европейски държави (Унгария, Германия, Норвегия), за да заплодят женските си далматини с изтъкнати представители на породата.

Издадената през 2001 г.  книга “Далматин – всичко за породата” от български автор, е ценен помощник на любителите на тези изключителни кучета.  Клубните членове приемат и прилагат стандартите на Европейската асоциация на далматин клубовете (ECDC) за отглеждане и развъждане на породата. Внесен е апарат за тестване на слуха, въвежда се задължително изследване за наличие на слух и липса на тазобедрена дисплазия при родителските двойки. Провеждат се изложби за далматини, на които се канят експерти-специалисти на породата, признати в цял свят, за да оценят всяко клубно куче като потенциален родител. Множество далматини, родени в българските развъдници вече се изявават успешно по международните изложбени рингове. Следи се в динамика развитието на различните кръвни линии на породата по света, защото, както споменах в началото, развъждането на далматин е много сложен процес и лежи на научна основа.  Като резултат от сериозната дългогодишна работа на Български далматин клуб и общите усилия на българските развъдници – далматинът Divalinor Count of Gold (нашият първомаец Голди – б.ред.), селекциониран и роден в България , стана световен шампион през 2013 година.

Т.К.: Тогава е полезно да разберем как да различим “куче на точки” от истински далматин?

Ц,Д.: Кучетата на точки:

  1. Не са гарантирани от Български далматин клуб;
  2. Двамата родители нямат родословие, издадено от европейска киноложка структура или Български далматин клуб и не са регистрирани в племенната книга на Българска федерация по кинология;
  3. Родителите нямат резултати от изследвания за наличие на слух и липса на тазобедрена дисплазия със заключение от сертифициран ветеринарен лекар;
  4. Родителите не са представяни на изложби и нямат експертни оценки от киноложки съдии – обективна преценка за качеството им;
  5. Връзката между родителската двойка не е оформена в документ, доказващ събитието и подписан от отговорните лица – главният клубен селекционер и председателят на клуба;
  6. Кученцата не са произведени от легитимен развъдник, регистриран чрез клуба и Българска федерация по кинология в Международната федерация по кинология. Собственика на майката не притежава документ за регистрация на развъдник.
  7. Раждането на кученцата не е оформено в документ, доказващ събитието и подписан от главния клубен селекционер;
  8. Липсва документ (доклад) за окачествяването на кучилото, подписан от главния клубен селекционер и от производителя на кучилото. В този документ са описани кученцата, които ще получат родословие и тези, които няма да получат родословие, както и причините за това;
  9. Кученцата нямат киноложки имена и клубен номер, нямат персонални родословия, регистрирани до 60-тия ден в Племенната книга на БРФК, нямат микрочип, информацията за което е описана в долкада на главния селекционер, а екземпляри от него се предоставят на собсвеника на развъдника и на собственика на бащата на кученцата;
  10. Напускат кучилото преди навършване на 60-дневна възраст, което ги лишава от необходимите социални контакти с майката и другите кученца, а това уврежда психиката им и влияе негативно на поведенето им в бъдеще.

 

В случай, че не бъде спазено дори едно от десетте условия, изброени по-горе, трябва да бъдете сигурни, че ви предлагат “куче на точки”, а не далматин.  В подобен случай, по-хуманен жест е осиновяването на куче от приют, вместо подкрепата на самозвани търговци, предлагащи “кученца на точки”. Киноложката ценност на едните и на другите е еквивалентна, но при първия вариант ще ви излезе почти безплатно.

Документите са доказателство за истинността на това, което се предлага, така че всеки собственик на легитимен развъдник е длъжен да предостави цитираните по-горе документи, подписани от оправомощени лица и гарантирани от съответните киноложки организации.

Т.К.: Откъде можем да се информираме, ако проявим интерес?

Ц.Д.:Български далматин клуб притежава сайт , блог, портал в Интернет и профил във фейсбук, така че при интерес, винаги можете да получите съвет и компетентна информация от специалисти относно въпроси, свързани с кучетата от порода далматин, не само в България, но и извън границите на страната ни.

В момента клубът представя единствените внуци на Световния шампион за 2013 година, роден в България. 8-те кученцата са произведени в софийския развъдник “Dalmagic”  по всички правила и изисквания на Правилника за развъждане и селекция. След подлагане на апаратен тест за проверка на слуха, ще очакват отговорни и грижовни почитатели на породата, желаещи да споделят част от живота си с тези уникални създания и да изпитат радостта от общуването с далматин.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020
Последни новини