Тормоз и недъг побъркали бомбаджията от Горски извор

Майката Недялка Вълчанова смята, че синът и е жертва на обстоятелствата

Тежък живот и физически недъг отключили психично заболяване на 24-годишния Петър Димитров Петров, който вчера „минира“ полицията в Димитровград. Младежът бил нормално дете, но постоянните скандали между разведените му родители и късно открита болест го променили изцяло, по думите на майка му Недялка Вълчанова. Жената е работник по чистотата към кметството, но преди това била дълго време безработна и преживявали със 120-те лева инвалидна пенсия на сина си. Заради остеонекроза дясната ръка на момчето останала значително по-къса. Освидетелстван е с 81 % нетрудоспособност.

Петър щял да бъде като много други хора с физически проблеми, но преди 4-5 години развил шизофрения, която ежегодно се задълбочавала. Според майка му - заради ежедневните скандали с компанията по чашка на баща му. Момчето било буфер между родителите, което в крайна сметка го побъркало. От този период датира и началото на пороя от жалби, заплахи и писания до разни институции, с невероятни искания и претенции. Освен параноя от всичко и всички, в писмата имало и искания, плод на очевидно съвсем развинтена сексуална фантазия. В едно писмо до полицията, с копие до съда, младият мъж разкрива, че изконната му мечта е да прави тройка, с полицайка и съдийка. Запознати твърдят, че в двете институции преживяли най-голямото изчервяване в живота си, докато четели разюзданите мераци на Петър. Накрая, когато жалбите станали повече от 70, всички престанали да му обръщат внимание.

Вчера обаче Петър се изхитрил, като изпратил бомбеното послание не до български институции, а до чужди. В колет, адресиран до гръцкото посолство, имало роза и писмо с иначе смислено обяснение в любов към известна певица, според някои гръцка, според други родна Пайнерка, но популярна и в Гърция. Дипломатите се отнесли с развеселено разбиране, докато не прочели последния абзац, където се споменавало, че като доказателство за любов е минирана сградата на полицията в Димитровград. След международната паника и последвалите предупреждения от всички страни, местната полиция била вдигната на крак. Успокоили се не толкова от неуспешното търсене на бомбата от следово куче, колкото след като разбрали кой е подателят на сигнала. Петър имал неблагоразумието да се подпише под писмото си.

Бомбаджията е задържан, но не подлежи на наказателна отговорност заради жълтата си книжка. По данни от прокуратурата, Петър ще бъде въдворен в психиатрията в Болярово. Лежал е там и преди, както и в Кърджали. Лечението винаги му се отразявало добре, проблемите идвали после.

„Докато си пие хапчетата, е нормално момче. Като престане, започва да се държи заплашително и да налита на бой“ свидетелства кметът на Горски извор Янко Иванов. „Обикаля около мен и ме заплашва с убийство. Без причина. Отделно, че е дребничко и слабо, надали може да направи нещо, но не го слуша главата“, разказва Стати Янков, който допреди година-две е бил полицаят на селото. Снизходителното отношение споделят и съселяните, макар някои откровено да се дразнят от неуравновесеното поведение на младежа.

„Разправиите вкъщи доведоха до тук“, категорична е майка му Недялка. Тя естествено хвърля цялата вина върху съпруга си. „Ако някой трябва да се лекува, това е баща му Димитър - от алкохолизъм“, смята тя. Димитър бил професионален шофьор, но останал без работа и се пропил. В селото го знаят с добро, ако не е ..опиянен. Рядко носи пари в къщи. Майката пък била безработна след като била съкратена от Неохим, където работила като оператор на хидравлични системи. Въпреки че е на 60 години, няма достатъчно стаж за пенсия. От две седмици е започнала работа като чистачка към селското кметство и разчита на някой лев над инвалидната пенсия на сина си. Именно заради липсата на пари Петър не можел да си пие хапчетата. Не може да иде на лекар и за онова заболяване, заради което е инвалид. Напоследък ръката отново го наболявала и не се знае дали болестта не се е върнала. Отделен е въпросът дали вече не е късно.

И все пак ако има някаква надежда за него, тя е в медицината, защото за хора като Петър обществото няма подходящо лечение.

Г. Христов

Според кмета Петър е съвсем наред, докато си пие хапчетата
Съселяните се отнасят снизходително към бомбаджията, но признават, че понякога ги дразни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини