ДПС иска спешно нова бюлетина заради електората си

ДПС е внесла в последния момент поправка в Изборния кодекс, с която иска да промени вида на интегралната бюлетина за евровота.От движението настояват номерата на кандидатите, чрез които ще се отбелязват преференциите, да бъдат оградени в кръгче, а не в квадратче, за да се различават от номерата на партиите и да не объркват избирателите, пише в."Сега".

Според кодекса вляво на бюлетината ще са изписани имената на партиите с поредните им номера, а вдясно само номерата на кандидатите, чиито имена ще бъдат изложени на видно място в изборното помещение.

Според сега действащите текстове и двата номера ще са оградени в квадратчета. От ДПС обаче се опасяват, че избирателите могат да се заблудят кое точно от двете квадратчета трябва да задраскат.

За целта от ДПС предлагат номерата на кандидатите вдясно да са оградени с кръгчета.

От движението признават, че ще агитират избирателите си да не упражняват правото си на преференции и да отбелязват само номера на партията.
В случай че избирателят се обърка и попълни само номера на някой от кандидатите, то бюлетината му ще бъде невалидна.

Предложението ще бъде обсъдено на заседанието на правната комисия.
То обаче е в нарушение на правилника на НС, защото е извън обхвата на приетите на първо четене промени.

Според чл. 80, ал. 2 от правилника на НС предложенията, които противоречат на принципите и обхвата на приетия на първо гласуване законопроект, не се обсъждат и гласуват.

ЦИК вече утвърди образците на изборните книжа в законовите срокове и може да ги променя, само ако се установи непълнота или техническа грешка в рамките на 5 дни от установяването й.

Не е изключено управляващите да ползват тъкмо тази възможност, въпреки че предлаганата от ДПС промяна не е нито непълнота, нито грешка.
Другата вратичка е, че все още не е изтекъл срокът, в който ЦИК трябва да утвърди техническия образец на бюлетината - до 24 април.

От БСП е възможно да подкрепят поправката на ДПС за бюлетината. ГЕРБ най-вероятно няма да подкрепи идеята. Според депутати от партията промяната улесняваконтролирания вот.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини