Започна вкопаването на 28 млн. в боклука край Гарваново

Георги Иванов хвана търнокопа, Искра Михайлова-лопатата, а кметът на Димитровград Иво Димов им се радва

Първата копка по вкопаването на 28 млн., предимно европейски пари, бе тържествено направена до сега съществуващото регионално депо край хасковското село Гарваново. С кирка, лопата и каска, трудова пот ляха екоминистърката Искра Михайлова и кметът на Хасково Георги Иванов. Партньорството им не е от вчера. Още преди физкултурата, кметът похвали новия министър, че оказва силно съдействие и помощ, които досега са липсвали в работата с ведомството. Хасково била първата община с изцяло готови документи по проекта, но той умишлено бил бавен години наред и стартиран след люта битка.

По проекта за сметището наистина се работеше още от 2011-та година, но договорът за отпускането на средствата бе чак в началото на 2013-та. Заради обжалвания и преписки с КЗК около обществените поръчки, стартът на строителните работи пък бе едва на 21-ви март 2014-та, което силно е притиснало сроковете за изпълнението на обекта.

В рамките на следващите 420 дни, регионалното сметище край Гарваново трябва да бъде почти утроено по размер - от 84 на 228 декара. Ще бъде изградена инсталация за управление на отпадъците, пречиствателна станция за отпадни води, съответната инфраструктура и ще се рекултивира сега съществуващото депо. Любопитното е, че всичките 28.455 млн. лева стигат за изграждането на само три нови клетки за депониране на отпадъци. Проектът обаче включва още две, което ще рече, че се чакат още пари.

Регионалното депо за третиране на неопасни отпадъци ще обслужва общините Хасково, Димитровград и Минерални Бани. Пропорционално на броя на населението административните единици участват със съфинансиране, като общият им принос е близо 1.5 млн лева. Още 4 млн. идват като национално съфинансиране, а 22 млн 941 лв. идват от Европейския фонд за регионално развитие. Тези пари ще бъдат усвоявани от създаденото за целта дружество от фирми, обединени от Закона за задълженията и договорите, така нареченото ДЗЗД „Хасково Басура“. То включва фирмите „Еко Традекс Груп“ АД, „Гимекспорт“ АД и „Сити път“ ЕООД.

Г. Христов

Усилия
Участниците ляха трудова пот
Министърът ни поля вода
...и похвали общината

Почти цялата община се изнесе за откриването на боклука
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини