Три фокус- групи правиха предложения за Плана за развитие на общината

Предложения за конкретни проекти, които биха подобрили качеството на живота в общината направиха представители на различни организации, обхванати в трите фокус-групи на проект „Партньорство и координация при формулиране и реализация на общинските политики в община Първомай“ 

В рамките  на този проект, след проведена обществена поръчка „И-финанси ООД“ с управител Костадин Паскалев представи Анализ на икономическото и социално  развитие и SWOT – анализ на община Първомай.

Докладът ще бъде качен на сайта на общината, за да могат да се запознаят желаещите с него. Костадин Паскалев призна, че в него са допуснати грешки заради разминаване на данни, динамични промени и др.

На базата на този анализ се предлагат стратегии за подобряване на физическата среда и жизненото равнище на хората. „Цели и приоритети за развитие на община Първомай в периода 2014 – 2020“ са документ, на който мисията е интензивно и устойчиво развитие на община Първомай като желано място за живот и дейност – каза Паскалев. Разгледани бяха стратегически документи и практики за прилагане на стратегии в община Първомай. Трите фокус – групи, запознати с тези документи бяха за социални, здравни дейности и неправителствени организации, групата на селскостопанските производители и бизнеса, а третата беше на общинска администрация и общински съвет. Направените от тях конкретни предложения са свързани с изграждането на площадки и зала за масов спорт, ремонт на стадиона, възобновяване дейността на Общински детски комплекс, реализиране на профилактика в общинска болница. Инвалидите поискаха по- добра среда за тях, достъп до общинските служби и социалните работници, ремонт на сградата на клуба на инвалидите. Като изключително важна се очерта услугата „Дневен център за настаняване на деца“. Бизнес- групата поиска втори опит за регистрация а Местна инициативна група и създаване на общински клъстър и ремонт на общинските пътища до селата. Общинските съветници са направили предложения,  обобщение на всички от предишните групи и са поискали изграждане на закрит пазар.

Проект  „Партньорство и координация при формулиране и реализация на общинските политики в община Първомай“ се финансира по Оперативна програма "Административен капацитет" и е с ръководител Марияна Янева. Той трябва да приключи до 8 юни 2014 година с изработването на Общински план за развитие на община Първомай в периода 2014-2020 година. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини