10 години от трагедията в река Лим

В утрешния ден се навършват точно 10 години от трагедията край река Лим, при която загинаха 12 деца от град Свищов. На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибира от екскурзия в Дубровник. По пътя шофьорът губи контрол над автобуса и той пада в коритото на река Лим. 38 души са спасени. 12 деца обаче загиват.

Десет години след смъртта на децата, родителите им вече се приготвят за годишнината. Казват, че болката не отминава. „Не, не се преодолява. Не е възможно. Няма човек който да е загубил близък... Това са естествени природни закони. Когато децата губят родителите си. Но когато стане обратното - това не е нормално. Не може да е нормално. Всеки ден е борба”, сподели пред bTV Венцислав Евтимов, родител на едно от загиналите деца.

При катастрофата Георги Манзаров е загубил любимия си син. Той заминал за Дубровник, вместо да отиде на абитуриентския си бал. Загиналият Юлиян се канел да стане футболист. Отишъл на екскурзията с голямата си любов.

„Последните думи, които моят син ми каза, когато си говорихме, бяха „Много е добре, изключително щастлив съм, имам много работи да ти разкажа.” И последната дума която ми каза беше - баща ми, обичам те. Моят син си замина с тая дума и аз съм щастлив.
Той е щастливец, той загина за любовта си. Колко хора са имали тази възможност?” казва бащата.

Днес в Свищов родителите на 12-те деца се готвят да отбележат десетата годишнина от смъртта на своите деца. Чистят параклиса, гробовете и алеите около тях. Казват, че времето вече няма никакво значение. „Не е нито по-трудно, нито е по-лесно, но като сме заедно като се виждаме, споделената болка е по лека и се научаваш да живееш с нея”, обясни майката Даниела Братова.

Годишнината от смъртта на 12-те деца ще бъде отбелязана утре.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини