Разкриха защо зебрите имат ивици

Учените разкриха една мистерия. Те най-накрая смятат, че са разбрали защо зебрите имат ивици, пише вестник "Дейли Мейл".

Въпреки, че обикновено се твърди, че ивиците са камуфлаж, който да ги крие в природата, по-вероятно е те да са се появили, за да ги предпазват от болестотворни мухи.

Колкото и странно да звучи, изследванията показват, че неприятните насекоми избягват да кацат върху раирани повърхности, а размерът на линиите на зебрите е особено ефективен срещу тях.

С проучванията са се заели американски учени, които отхвърлят теорията за камуфлажа, тъй като зебрите прекарват по-голямата част от времето си в открити местности.

Друга популярна теория е, че райетата заслепяват хищниците и за тях става по-трудно да преценят размера и бързината на плячката си. В Калифорнийския университет обаче установяват, че лъвовете са особено добри в лова на зебри, което опровергава тази теория.

В публикация в списание "Нейчър Комюникейшънс", учените пишат, че има тясна връзка между окраската на зебрата и хапещите мухи.

Според тях, късият косъм на зебрата и липсата на зимно "палто" я прави изключително податлива на ухапвания, което налага нуждата от допълнителна защита.

Учените открили сравнително малко кръв от зебри при мухите цеце, въпреки че зебрата има малък слой от косми, които са по-къси и тънки от тези на жирафите и антилопите.

Източник: http://www.vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини