Местният парламент зае твърда позиция за камбаната

Общинските съветници излязоха с единна позиция по отношение на биенето на камбаната „не само по устав, но и като часовникова кула“.

Преди началото на редовната сесия, председателят на местния парламент Дечко Петков прочете позицията в присъствието на отец Георги Томов.

В декларацията, подписана от старейшините се казва „ Камбаната като част от църковния храм е с вековни традиции и се е превърнала в универсален и общочовешки символ. В църковните камбанарии на  голяма част от европейските храмове са изградени часовникови кули, отразяващи всеки кръгъл час с камбанен звън, а някои и с мелодия.

В България часовникова кула има почти всеки град. Тази традиция датира още от 14 век. Такива часовници имат дори големите манастири – Рилски, Бачковски и Зографски…

Заставаме твърдо зад идеята да дадем възможност на камбанните  удари на храма, подобно на градски часовник, да отекват многозвучно по улици площади и домове, отмервайки пулса на времето.“

Отец Георги благодари за подкрепата и пожела на всички успешна работа в полза на хората.

Позицията, която заеха общинските съветници е в отговор на ангажирането на всички институции срещу камбанния звън и организираната от д-р Иван Тренов подписка срещу ползването на църковната камбана за "градски часовник".

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини