Нови детайли около мистерията с изчезването на "Боинг 777"

USS Kidd е на позиция в протока Малака. Сн.: http://wikimedia.org

Разследването на изчезналия самолет "Боинг 777", което продължава вече 7-ми ден достигна до версията за "умишлен акт". Това бе обявено на ежедневната пресконференция в Малайзия. Не може да се изключи отвличане и се търси в посока дали някой от пилотите или от екипажа на самолета може да е замесен, заявиха от службите.

Министърът на транспорта на Малайзия Хишамудин Хюсеин казва на пресконфереанцията, че се разследват 4 или 5 възможности, предаде ABC News: "Mоже да e направено умишлено,  може да e направено и  по принуда. Също така би могло да бъде вследствие на експлозия. Ето защо не искам да навлизам в сферата на спекулациите. Проверяваме всички възможности". Разследването на пилотите е в ход.

Според Малайзийските авиолинии, изчезването на самолета е резултат от заговор, а не на катастрофална повреда на системите на самолета. Засега тази, както и всяка друга версия остава неповърдена.

Високопоставен американски военен представител каза за ABC News, че не е отхвърлена възможността самолетът да е отлетял на тайно място, така че да може да се използва по-късно.

"Аз съм силно заинтересован от разкриването на тази мистерия, така че да можем да изключим възможността, колкото и далечна да е тя, самолетът да се използва за престъпни цели срещу нас в бъдеще", каза служителят . Той добави, че "всички наши разузнавателни активи" ще бъдат използвани, за да се разбере това .

Самолетът изчезна рано в събота около час след излитането от Куала Лумпур за Пекин. Той изчезна от радара в 01:30 часа местно време. След напрегнато търсене източно от Малайзия в залива на Тайланд и Южнокитайско море, голяма част от вниманието се измести на стотици мили на запад в пролива Малака и Индийския океан. Причина за това стана доклад на ВВС, че малайзийски военен радар е засякъл  полет, който би могъл да е фаталният MH370. Преди часове стана ясно, че американските експерти смятат, че комуникационните системи на изчезналия самолет са изключени съзнателно. Това не е станало едновременно.

В момента американските служби се опитват да извлекат данни от сателитите, до които липсващият самолет е "пингвал". Разрушителят USS Kidd пристигна в северозападната част на пролива Малака днес  за да помага при търсенето.

Виетнамските служби днес добавят детайли към мистерията. Когато полет MH370 напуска малайзийското въздушно пространство и не осъществява контакт с виетнамските ръководители на полети, виетнамците молят друг самолет в района, който пътува за Япония, да се свърже с полет 370. Оттам отговорили на виетнамските диспечери, че когато се свързали с MH370, оттам идвал само "бръмчащ сигнал", не гласове. После сигналът прекъснал. Министерството на външните работи на Виетнам не уточнява по кое време е направен този контакт.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини