Американски експерти: Комуникационните системи на изчезналия Боинг 777 са изключени отделно

Американският P-8A се включва в издирването

Двете комуникационни системи на изчезналия полет 370 на Малайзийските авиолинии не са спрели да работят едновременно. Това са казали два официални източници пред ABC News. Медията цитира експерт, според които това показва, че изчезването на самолета не е заради катастрофална повреда.

Системата за отчитане на данни е била блокирана в 01:07 ч., транспондерът, който предава локация и надморска височина, е спрял в 01:21 ч. Това показва, че загубата на комуникация може и да е била преднамерен акт, казва пред ABC News консултантът в  авиацията Джон Нанс. Американските разследващи смятат, че двата режима на комуникация са "систематично изключени". Това означава, че "е имало ръчна намеса", заявява експертът, т.е. вероятно не става дума за случайност или катастрофална повреда.

Високопоставени представители на американската администрация са казали пред ABC News, че изчезналият малайзийски самолет е продължил да изпраща "пинг" до спътник, след като е загубил контакт с радара. "Боинг 777" са оборудвани със системата Airplane Health Management, която пингва спътника на всеки час. Броят на пинговете ще покаже колко дълго самолетът останал във въздуха. Не се съобщава дали сателитния пинг показва местоположението на самолета.

По последна информация значително е разширена потенциалната област на търсенето в Индийския океан.

Първоначално американските длъжностни лица, ангажирани с издирването, казаха, че има индикации, че самолетът летял четири или пет часа след изчезвнето му от радара и вероятно е паднал във водата. По-късно обаче официално бе съобщено, че самолетът вероятно не е летял четири или пет часа, без да се уточнява колко дълго може да е останал във въздуха.

Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че има нова информация и търсенето се разширява в Индийския океан. С международните партньори са били проведени консултации относно съответните активи на разгръщане. Карни не е уточнил естеството на "новата информация".

Американският разрушител USS Kidd е бил преместен в западната част на пролива Малака по искане на Малайзия и се е насочил към района на границата на Индийския океан и Андаманско море. Корабът разполага с хеликоптери на борда, които да облитат района.

Действието на САЩ дойде часове след като малайзийските служби удължиха търсенето в Андаманско море и  поискаха помощ от Индия.

Малайзийски министър на отбраната заяви, че "основният фокус винаги е бил в Южнокитайско море", на изток от Малайзия и по маршрута на самолета от Куала Лумпур до Пекин. Той допуска също, че е възможно самолетът да е продължил да лети, след като е изчезнал от радара. Издирването продължава в тясно сътрудничество с FAA и NTSB - Федералната авиационна администрация на САЩ и Националния съвет по безопасност на транспорта.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини