Станишев: Справедливо е държавата да помага на бедните

Още от февруари миналата година страната ни, обществото ни, се намира в изключително нестабилна ситуация, всяка грешка може да се превърне във взрив. Особено след последните 4 години има дефицит на нормалност и перспектива. Когато БСП взе решение с нашия мандат да бъде излъчено правителството на Орешарски осъзнахме, че това е изключително тежка отговорност.Това заяви лидерът на БСП, Сергей Станишев, на Национална среща с медиите „Открито управление”, която се провежда в НДК.Причината да инициираме тази среща с медиите е, че в последните години политика и публичното говорене се превърна в територия на омразата. В последните години лъжата се транслира и придобива все по-голямо въздействие върху хората. Същественият разговор беше сведен до много лични отношения и популизъм. Всичко това е изкривяване на политическия и обществен живот, което по никакъв начин не помага нито на гражданите, нито на политиците, заяви той.Все повече политически сили яхват вълната на разделението и омразата. Тази вълна изглежда печеливша карта, но по никакъв начин няма да помогне за бъдещето на България в Европейския съюз. Аз и моята партия отказваме да участваме в тази какафония. Искаме да върнем политическият дебат там, където му е мястото, каза още Станишев и допълни, че БСП няма да участва в опитите европейските избори да бъдат сведени само до провеждането на референдума за изборните правила.Политиката е разговор за битието на всеки един човек – да има сигурност, работа и да се грижи за децата си, допълни Станишев.
„Национална необходимост е, и по това се работи в правителството, да има нова политика за индустриализация на България. Някои се смяха, като го предложихме, но това е европейски приоритет“, подчерта лидерът на БСП.

По думите му, има остър дефицит на справедливост: „Това е натрупвано в последните 24 години. След последните 4 години, има дефицит на нормалност и перспектива за хората и за държавата. Когато БСП взе решение с нашия мандат да бъде излъчено правителството на г-н Орешарски, осъзнавахме, че това е голям политически риск, изключително тежка отговорност, с крехка парламентарна подкрепа, с опозиция, която е реваншистки настроена“.
Преди няколко седмици отправих въпрос към делегатите на конгреса на БСП – дали си заслужаваше да поемаме този риск и отговорност. Получих много ясна убеденост, че си заслужаваше, не заради нас, а заради държавата и нейното бъдеще, каза Станишев. Наблюдавайки работата на правителството и на министър-председателя г-н Орешарски, днес съм по-убеден, отколкото в момента, в който номинирах неговата кандидатура, че това е правилният човек, най-добрият министър на финансите, който може да задвижи икономиката, да гарантира създаване на работни места, достойни доходи, страната ни да има по-добро бъдеще. Много от нещата, които правителството свърши, не се чуха от хората; други бяха приоритетите в отразяването на събития, посочи Станишев.

За нас, БСП, един от основните приоритети е възстановяване на нормално функциониране на българската държава и общество. Нормално е МВР да престане да бъде партиен инструмент за подслушване и репресия на опоненти. Справедливо е институциите не да рекетират фирми, а да възстановяват ДДС в срок. Нормално е протестите да се разглеждат не като вражеско действие, а нормална част от демократичния процес.

Справедливо е държавата да помага на бедните, слабите, тези, които не могат сами да се справят. Правителството показа, че е открито към диалог с гражданското общество, ориентиран към резултати. Проблеми имаше с Лекарския съюз, те се преодоляха; проблеми имаха българските животновъди. Показа чуваемост правителството и търсене на ефективни решения. Нормално е държавата да предприема спешни мерки, когато се изправихме пред кризата с бежанския поток. А бяхме абсолютно неподготвени, познайте чия е отговорността за това, каза Станишев. БСП очаква правителството от спасителни и стабилизационни мерки да премине към по-системно и цялостно изпълнение на програмата на Министерски съвет. Най-важният приоритет е развитието на икономиката, създаване на работни места. Без това трудно се води социална политика, каза Станишев.

Ще настояваме надбавките за пенсионерите за Коледа и Великден да е системна политика на правителството. Очакваме политика на социално размразяване – енергийни помощи, увеличаване на средства за отглеждане на деца – да продължат тези усилия да има коледни надбавки по Коледа, както и да има Великденски за тези пенсионери, които са над 1 милион, получаващи пенсии над прага на бедността. Ще настояваме това да е система политика на правителството, подчерта той.
Станишев допълни, че е приоритет на управляващите продължаване на процеса на демонополизация на икономиката. Това се осъществява чрез закона за кредите и предстои да бъде утвърден и законът за конкуренцията, засягащ търговските вериги.
Без икономически растеж трудно се води социална политика, трудно хората ще видят перспектива на семействата. Необходимо е да има нова политика за индустриализация – и по това се работи. Когато започнахме да работим по това – всички ни се смяха, подчерта Станишев. По думите му, трябва да формулираме свои водещи възможности в индустриално отношение. Станишев допълни че, в Европа страните със силна индустрия излизат по-успешно от кризата. България заложи изключително много в услугите и туризма, но това не е достатъчно. Трудно ще имаме място сред развитите нации, посочи той.Няма връзка между евроизборите и стабилността на кабинета

Няма пряка връзка между евроизборите и стабилността на парламента и правителството, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.
7 евродепутати е общият брой на българските представители, които ще изпратим в Европейския парламент; казвам го, за да има малко мярка в претенциите. Никой не пада под двама евродепутати, даже има заявки и за по 3–4. България няма 30 евродепутати, понякога се притеснявам дали ще остане място за поне един от БСП, като им гледам заявките. БСП се стреми да спечели доверието, така че да бъде първа политическа сила.
По думите му, изборите са натоварени с допълнителни национални очаквания. Ако двете партии, които подкрепят кабинета, получат убедителен стабилен резултат, кабинетът ще има по-голяма сила и доверие за реформи. Ако нашият резултат не е убедителен, силите на реванша ще надигнат гребен. Г-н Борисов по този начин крепи своята ПГ в продължение на месеци – казва им – чакайте, след две седмици пада кабинетът. Сега поредният рубеж са евроизборите. Има два основни политически субекта, БСП и ГЕРБ. Не мога да разбера как лидерът на най-голямата Парламентарна група казва, че няма арбитър за един дебат. Арбитър има, това са българските граждани. Нека лидерите на най-големите политически сили да зададат тона, каза Сергей Станишев.

Възстановяване на чувството на справедливост

Възстановяване на чувството на справедливост у нас е наистина първият ни приоритет, повтори лидерът на БСП Сергей Станишев също в отговор на въпрос на медия.
Наистина преди години имахме възстановяване на макроикономическите показатели, но за сметка на кого - на хората. Затова те живеят ужасно тежко, затова има огромни очаквания към нас, посочи Станишев. На второ място трябва да възстановим нормалността - не беше нормално досега един човек да обещава и да се наема да прави всичко у нас. Третият приоритет - икономическо и обществено развитие, което да направим заедно. Не мразя политическите си опоненти, възправих се само срещу съществуващия модел. Затова поканих и г-н Бойко Борисов на дебат за бъдещето на страната - каква България искаме след 7 години членство в ЕС, какво да променим, продължи лидерът на БСП. Защото тази Европа, която виждаме вече 10 години се управлява от консерваторите и политиката им отблъсква хората. А България е разглеждана като страна от периферията, малко като "втора класа", продължи лидерът на БСП.

Не искаме Европа на две скорости, в която големите страни налагат на малките волята си. Затова Станишев изрази подкрепа за кандидата на ПЕС за лидер на ЕК Мартин Шулц, който обещава и има потенциал да промени всичко това. Ще настояваме политиката по отношение на доходите и на връщането на т.нар. швейцарско правило за индексиране на пенсиите да продължи, каза той по другата актуална тема след въпрос на медия.

Великденските бонуси са принципна позиция

Великденските бонуси за пенсионерите е принципна позиция на БСП – ще настояваме да има това, особено за тези, които са на прага на бедността. Това каза в отговор на въпроси на журналисти Сергей Станишев.
Той допълни, че не е нормално, когато за 3,5 години бяха отнети основните права на гражданите в България – ликвидиране и отнемане на швейцарското право – за майките, пенсионерите и хората с увреждания. „Това беше прието за нормално, но ние не го приемаме за нормално. Сегашното състояние на икономиката не позволява видимо увеличение на пенсиите и помощи, но ще направим всичко възможно. Правителството ще се консултира по този въпрос – това е част от възстановяване на справедливостта“, подчерта Станишев.

По отношение на цената на тока, Станишев каза, че от миналото лято е бил променен законът за енергетиката, което даде възможност законодателно ДКЕВР да намали цената на тока за толкова години. „Протестиращите биха казали, това не ме интересува. Само че за стотици хиляди българи, които всеки месец мислят как ще си платят тока, това има значение. И за българския бизнес има. От значение е и нощната тарифа – това е част от социалната ангажираност на кабинета“, подчерта лидерът на БСП.

За трите приоритета на управлението

По отношение на трите приоритета на управлението, Сергей Станишев посочи: Възстановяване на чувството на справедливост в обществото е първи приоритет на управлението. Не беше справедливо, когато МВР се използваше като наказателен взвод, когато държавата мачкаше бизнеса. 4 години правителството се хвалеше с добра фискална картина, ниски бюджетни дефицити, но за сметка на хората. Всички реални нужди на пенсионери, майки, здравеопазване, не се вместваха в една предварително начертана схема, се орязваха. Това боли, хората в България живеят ужасно тежко. Наясно сме, че направеното дотук в социалната сфера не е достатъчно.
Втора посока – възстановяване на нормалното функциониране на държавата. Не беше нормална системата, в която един човек да решава всичко. Една воля, една власт. Това се промени с работата на кабинета на Орешарски.
Трета посока – развитие, първо икономическо, но и обществено.

Аз не мразя никого. Не мразя и моите политически опоненти. Противопоставям се на нещо, което смятам за погрешно, в модела, от който освободихме страната и хората. Отправих покана към г-н Борисов за дебат между лидерите по европейски теми. Нека двете основни партии, които членуват в двете големи европейски семейства, зададат тона в тази кампания, каква България искаме да видим в ЕС след седем години членство. И ПЕС, и БСП, имаме визия за промяна в Европа, за мястото на България в Европа. Тази Европа, която виждаме, десет години се ръководи от ЕНП и консерваторите – огромна част от европейците не харесват този модел, той се оказа неработещ, отблъсква хората, отвращава ги от ЕС. Затова сме заложили на промяна. В последните години България беше използвана и разглеждана като страна от периферията, втора класа. Не искаме Европа на две скорости, каквато се очертава, не искаме Европа, в която големите налагат на малките решения. Искаме Европа, в която всяка страна се чувства равноправна. Тогава България ще може да защитава по-добре своите интереси.

ГЕРБ даваше 86% от парите на своите кметове

При предишното правителство 86% от всички капиталови разходи бяха само в общини на една политическа сила. Това каза Сергей Станишев по отношение на парите за общините. По отношение на Публичната Инвестиционна Програма - ПИП - бяха подадени проекти за 2,5 милиарда лева, няма как всички да бъдат удовлетворени с един замах, добави той.
„Тази програма ще бъде системна, ще се прилага всяка година. Проекти ще бъдат реализирани и през следващата година. Има общини, които имат нула по тази програма, но имат проекти за десетки милиони левове, осигурени от българската държава по европейските фондове. Последните 4 години диспропорцията, стандартът на живот, инфраструктурата станаха нетърпими, непоносими между няколко големи града и останалата част от страната. Това се коригира, не само с тази политика. За първи път ще има мини оперативна програма за Северозапада – това е част от политиката за балансирано регионално развитие. Ако в България половината население живее в София и още един – два града, няма как да живеем в хармонична държава“, каза лидерът.

Ние сме за териториалната цялостност на Украйна

България е за международното право, за принципа на териториалната цялостност на Украйна, коментира Сергей Станишев. България като държава е най-заинтересована в най-кратки срокове да се развие на диалогът между Украйна и Русия. Не подкрепяме нагнетяване на напрежението. Ние тук в Югоизточна Европа, граничейки по море с Украйна и Русия, сме засегнати от каквото и да било – нова студена война, подчерта Станишев. По думите му, това е опасност за просперитет и стабилността на България и трябва да бъде избегнат. Призоваваме всички да започнат политически диалог.
Има цялостен комплект проблеми – в това число редица от стъпките на новата власт в Украйна бяха в абсолютно погрешна посока, както и отмяната на регионалните езици, каза още Станишев. Това е много голям сигнал, че много от гражданите там не са равноправни. В Украйна не живеят между 2 хиляди французи, но там живеят българи и те трябва да знаят, че България стои зад техните интереси и ще направи всичко, те да са защитени, каза още Сергей Станишев.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини