Журналисти ще пишат закон за медийната свобода

Лидерите на ДПС и на БСП ще внесат в парламента проектозакон, подготвен от журналисти, който да осигури медийната свобода в страната. Това обеща по време на национална среща на правителството с медиите под наслов "Открито управление" председателят на ДПС Лютви Местан.

„С г-н Станишев ще бъдем парламентарните медиатори, ще обърнем посоката на медиаторството, вашата воля ще бъде поставена в дневния ред на парламента. Ще бъдем формалните вносители на ваш законопроект, почитаемите главни редактори сте най-компетентните, знаете как трябва да се разсече този гордиев възел между медия бизнес и политика. Ние няма да редактираме вашата законодателна инициатива. Това е новината. Ако основният критерий за медийната свобода е критичността на медиите спрямо едно правителство, най-критикуваното правителство в 24-годишната история на демократична България е кабинетът „Орешарски“. Няма да се намери нито един, който да каже – бяхме обект на натиск от правителството. По този критерий България не заслужава своето стотно място по медийна свобода. Вероятно има други критерии, например зависимостта на съвестта на журналиста от собственика, който често пъти не е ясен. Затова - очакваме вашата законодателна инициатива“, каза Лютви Местан.

"По отношение на Закона за медиите, очакваме от вас, главните редактори, предложения какво трябва да се промени в действащото законодателство по отношение на медиите. Един месец, две седмици, и ние сме готови да внесем този законопроект в Народното събрание. Единственото условие е да отговаря на европейските регламенти, за да не ни постави под мониторинг", каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини